Még ma is kísért az elbaltázott móri vérengzés nyomozása. Rossz elkövetőket kerestek,majd rossz vádlottakat ítéletek el ártatlanul. Kamu nyomravezetőknek fizettek majd harmincmillió forint jutalmat. Az elrontott nyomozásoknak és ítélethozatalnak azonban a mai napig nincs felelőse, sőt még most is egymás kezét mossák a hatóságok. Ezúttal  a Fővárosi Törvényszék jogerősen utasította el azt a keresetet, amelyben a móri ügyben kitűzött 25 milliós nyomravezetői díjat követelte Sz. István, az aki megtalálta a rendőrök helyett a tettesek fegyvereit, amivel nyolc embert végeztek ki. S ami így lehetővé tette az igaz elkövetők megtalálását.

Mint ismeretes a brutális 2002-es móri vérengzés során rengeteg hibát vétettek a hatóságok. A tragédia napján sietve kiadták közleményben,hogy  Horváth Szilárd az egyik elkövető. Nos a férfi z akkoriban legnézettebb MTV-s műsor stábjának a kíséretében feladta magát, mindenki nagy megdöbbenésére. ez legjobban a rendőrségnek fájt, hisz tudták, hogy feladja magát Horváth, de ők erről tudomást sem akartak venni. Mindent megtettek azért, hogy ez ne így legyen. Kiderült Horváthnak a móri esethez semmi köze. Később elfogták Kaiser Edét és a légiót is megjárt Hajdút. A két férfi hiába bizonygatta, hogy nem voltak Móron, hiába igazolta ezen alibit az osztrák rendőrség is, hisz Kaiser épp egy osztrák pénzváltót raboltak ki,ahonnan kétszázezer eurot vitt el a tragédia előtti napon. A gyilkos fegyverek sem lettek meg. Ennek ellenére egyik ismerősök Kiglich Attila terhelő vallomás alapján  életfogytig tartó büntetésre ítélték őket jogerősen. Kiglich a pentito pedig megkapta a majd 30 milliós jutalmat,egyéb bűncselekményei alól felmentést kapott, sőt a tanúvédelmi programba is bekerült. sokan felháborodtak az ítéleten s nem törődtek bele.  Így fordulhatott elő, hogy egy lelkes erdőjáró és egyben kincskereső megtalálta a móri vérengzéskor használt fegyvereket. A férfi 2006-ban talált egy fémkeresővel a Tatabánya és Tarján közötti erdős területen Skorpió gépfegyver válltámaszt, hátizsákot, lőfegyvereket, lőszereket és egyéb ruházatot. Ezeket a rendőrségnek átadta. Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, a 2002-es mészárlás elkövetőit 2007-ben fogta el a rendőrség, a tárgyakról pedig utóbbkiderült, hogy hozzájuk köthető. A lelkes kincskereső férfi szerint járt volna neki a nyomravezetői díj, de a rendőrség ezt nem fizette ki neki, ezért polgári pert indított.

A bíróság szerint azonban a nyomravezetői díjról szóló rendőrségi felhívás alapján a nyomravezetőnek “olyan információval kellett szolgálnia, amelyekből az elkövetők személyi adatai és tartózkodási helyük megállapítható és az eljárás során bizonyítékként felhasználható”, írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. A felhívásban emellett az is benne volt, hogy a nyomravezetőnek “konkrét adattal kell szolgálnia a bűncselekmény elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére”.

A bíróság indoklása szerint a felperes által megtalált tárgyak bizonyítási eszközeként szolgáltak ugyan, de a fentiek miatt “nem minősültek a díj kifizetését megalapozó teljesítésnek”. A Törvényszék közölte: az ORFK helyesen járt el akkor, amikor nem fizetett Sz. Istvánnak nyomravezetői díjat.

Emellett egy másik ügyben pedig megállapította a tisztelt bíróság, hogy a móri ügyben koronatanúként ismertté vált Kiglich Attila( pentito) nem követett el hamis tanúzást. A rendőrök értették félre a szavait.

Arról azonban sehol sincs döntés, hogy a kifizetett 30 milliós nyomravezetői díj kit terhel, ki hibázott és ki a felelős ebben. Mint ismert a két akkori NNI  fővezető Bolcsik Zoltán és Zsombók György nem belebukott a móri fiaskóba és ügy botrányaiba, hanem felfelé buktak a ranglétrán és  azt a hivatalt vezetik épp most, amely titkos adatokat gyűjt emberekről és elemez bűncselekményeket.

hírdetés
hírdetés