A Demokratikus Koalíció értesíti az Interpolt és az FBI-t Ghaith Pharaon arab befektető miatt, akinek a cége nemrég vette meg a miniszterelnök házával szemközti ingatlant. A milliárdos arab jelenleg is körözés alatt áll, legalábbis az Amerikai Nagykövetség ezt erősítette meg a héten .

A Demokratikus Koalíció értesíti az Interpolt és az FBI-t Ghaith Pharaon arab befektető miatt, akinek a cége nemrég vette meg a miniszterelnök házával szemközti ingatlant. A milliárdos arab jelenleg is körözés alatt áll, legalábbis az Amerikai Nagykövetség ezt erősítette meg a héten .

A Demokratikus Koalíció értesíti az Interpolt és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy a miniszterelnök családja – állítólag az FBI által körözött – Ghaith Pharaonnal üzletel – tájékoztatott a párt alelnöke mai sajtótájékoztatóján Budapesten. A politikus szerint Ghaith Pharaon nagy értékű ingatlanügyletet bonyolított le Orbán Viktor egyik családtagjával és üzletelt a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal. Legújabban pedig Orbán Viktor házával szemben vett magának ingatlant.

Ezzel pedig a miniszterelnök “illusztris társaságba került”, hiszen Ghaith Pharaonnak korábban Oszama bin Ladennel is közös üzlete volt – tette hozzá a DK-s Varjú. Ezért a párt úgy döntött, hogy tájékoztatják az Interpolt és az FBI, illetve a magyar nyomozó szerveket.

Mint ismeretes Ghaith Pharaon cége megvette az Orbán Viktor Cinege utcai házának szomszédjában található ingatlant. Az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának az 1992-es jelentése szerint a Bank of Credit and Commerce International számtalan bűncselekményt hajtott végre.
A vádpontok között szerepelt a csalás, pénzmosás, vesztegetés, fegyverkereskedelem, terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, valamint prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése is. Ennek a banknak volt az egyik vezetője Ghaith Pharaon.

Nem a Gyurcsányék voltak az elsők, akik felhívták a magyar hatóságok figyelmét Pharaonra. A fideszes Tényi István közérdekű bejelentést tett csütörtökön a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál, hogy vizsgálják ki: fennállnak-e a feltételek Ghaith Pharaon őrizetbe vételéhez.

Ghaith Rashad Pharaon jelenleg is körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban. Az üzletember ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság, az ellene kiadott elfogatóparancs pedig jelenleg is érvényben van.

Pharaon ellen az Interpol Red Notice-t is kiadott, Magyarország pedig tagja az Interpolnak és kiadatási egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Az információkat az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka, Eric Watnik megerősített.

Ezzel kapcsolatban tett fel kérdést Orbán Viktornak az MSZP képviselője, Harangozó Tamás hétfőn a parlamentben. Arra volt kíváncsi, hogy a kormányfő lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy Pharaon cége, a hírek szerint Orbán családjával üzletel, és már a miniszterelnökével szembeni házat is megvette. Azt is megkérdezte, hogy a kormányfő találkozott-e már Pharaonnal.

Orbán Viktor kormányfő a válaszában kijelentette: Jordánia budapesti képviseletének díszvacsoráján találkozott a “professzorral”. Véleménye szerint egy amerikai titkosszolgálati játszma áll Ghaith Pharaon lejáratása mögött, majd feltette a kérdést: ha valakit 24 éve keres az FBI, hogy lehet az, hogy szabadon mozog Európában? Szerinte az is árulkodó, hogy egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást az üzletember beutazásával kapcsolatban.
„Vigyázzon, nehogy ön is része legyen egy titkosszolgálati játszmának” – mondta Harangozónak a miniszterelnök, és újra felidézte, hogy az illetékes magyar szervek utánanéztek az említett arab befektetőnek, és nem találtak nemzetbiztonsági kockázatot. A szocialista képviselő szerint ha egy fegyverkereskedelemmel és terrorizmus vádjával kapcsolatba hozható férfinak nincs nemzetbiztonsági kockázata, akkor Orbán Viktor és kormánya jelent kockázatot.

hírdetés
hírdetés