Nem olcsó strandolni és hűsölni. Egy négytagú család fürdőbelépője elérheti a tízezer forintot is a fővárosban, de vannak olcsóbb megoldások, mint a nyitott uszodák. Lehet, hogy érdemes kissé kimozdulni a városból is, nem árt utána számolni.

Nem olcsók a fővárosi strandok, egyes helyeken egy négy gyermekes család tízezer forintot is elkölthet csak a belépőre, és abban még nincsen benne kabin, értékmegőrző, lángos, fagylalt vagy legalább egy ásványvíz. Nem árt tehát megfontolni, hova is menjünk, amihez árakat és szolgáltatásokat egyaránt érdemes összehasonlítani.

A gyerekek jól elvannak a gyermekmedencében, ha pedig a felnőttek csak a napozás közben szeretnének egyszer-egyszer megmártózni egy úszómedencében, akkor a listánkon szereplő két „diszkont-strand”, a Paskál és a Csillaghegyi is megteszi. Ezek jóval olcsóbbak az úgynevezett élményfürdőknél, ahol meleg vizes medencék, sodrások, hullámgépek, vízköpők és hasonló látványosságok is vannak. Az utóbbiak (például Dagály, Palatinus) háromszor annyiba is kerülhetnek, legalábbis a felnőtteknek.

Külön kategória a Gellért vagy a Széchenyi, amelyek ugyan nem kifejezetten strandok, de szintén van nyitott rész, illetve napozóterasz. A turizmus itt nagyon felhajtotta az árakat. Ide családosan valószínűleg nem érdemes menni, a gyerekek a műemlék épületeket és a forró termálvizet úgysem értékelnék. Más szolgáltatások (például szaunák) pedig inkább télire valók.

 

A 2500-3000 forintos élményfürdők esetében már egy 1120 forintos, tehát retúr 2240 forintba kerülő teljes árú Budapest-Agárd vonatjegy is olcsóbb, igaz, a szabadstrandokon a vízen és a füvön kívül semmi sincs ingyen, nincs szekrény, zuhanyzó, rendszerint a mosdóért is fizetni kell, ha van egyáltalán. A homokos aljú természetes vizet van, aki jobban, van, aki kevésbé szereti, mint a csempézett medencéket és a fürdőzők heringszerű elhelyezkedését. Olcsón utazó nyugdíjasoknak, közalkalmazottaknak és más kedvezményezetteknek mindenképpen jó alternatíva lehet.

A vonatút a Velencei-tóhoz alig több mint 52 kilométer, ha teli a kocsi, még ennél is olcsóbban ki lehet hozni egy utat. Akkor persze lehet, hogy parkolási díjjal kell számolni, viszont vihetjük a nyugágyat és sok más kényelmi eszközt ingyen. Hogy egy 100-120 kilométeres autózás parkolás nélkül kinek mennyibe kerül, az sok mindentől, fogyasztástól, amortizációtól, adóktól, szervizköltségektől függ. Nagyjából 2500-3000 forint körül kezdődhet, ez osztandó az utasok számával.

A főváros környékén még sok más kisebb-nagyobb tó van, ahol legális strand működik, a teljesség igénye nélkül felsorolva néhányat a Rukkel-tó, a Délegyházi-tavak, a pócsmegyeri Pázsit Tófürdő, a Domonyvölgyi Tóstrand, a Veresegyházi Tóstrand. Ezek áraihoz érdemes hozzáadni a közlekedés költségeit is.

Az Omszki-tóban tilos ugyan fürdeni, de napozni a partján és időnként lelocsolni magunkat vízzel, azt szabad. Ez és egyes közparkok lehetnek az abszolút pénztelenek ingyenes megoldásai, legalábbis napozásra.

hírdetés
hírdetés