Az agrárminiszternek az embereket is megfertőző lépfene fertőzés miatt az MSZP szerint több súlyos kérdésre is válaszolnia kell. Sőt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a Tiszafüred közeli lépfene fertőzés miatt le kell mondania, hisz  elakarták tusolni  ezt a példa nélküli katasztrófát. A lépfenével fertőzött állatok külföldről származnak s érthetetlen, hogy kerülhettek az országba, ha olyan jó az agrár tárca monitoring és ellenőrző rendszere.

Az MSZP agrárpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, Fazekas Sándornak, mint helyi országgyűlési képviselőnek, komoly politikai felelőssége van abban, hogy “a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát”. A szocialista politikus úgy tudja, az első beteg már 3-4 napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették. Miközben – mint kiderült – még az egyik közétkeztető cég is vásárolt a húsból, “vélhetően feketén” – jegyezte meg Gőgös Zoltán. A szocialista politikus kiemelte: bár a lépfene egy súlyos betegség, nincs ok pánikra. Mivel nem volt még rá példa, hogy emberről emberre terjedt volna a betegség, nem kell tartani tömeges járványtól. Szerinte ha a hatóságok időben intézkedtek volna, nem kellett volna öt embernek kórházba kerülnie. Nem érti senki, hogy “milyen erők támogatásával” volt eddig az egész ügy eltussolva – jelentette ki Gőgös Zoltán.

Annyit tudni, hogy az érintett telephelyre vélhetően külföldről – vélhetően a szabályok megszegésével – behozott állatokkal hozták be a betegséget az országba, ugyanis – mint kifejtette – az állatok külföldről való behozatalának hivatalos eljárása során ennek ki kellett volna derülnie. A másik probléma, hogy az állatokat le is vágták, feketén, mindezek felvetik a büntetőjogi felelősséget – emelte ki. Az MSZP válaszokat vár többek között arra, hogy Fazekas Sándor tudott-e róla, illetve adott-e utasítást a hatóságoknak arra, hogyan járjanak el az ügyben. Igaz-e, hogy az érintett telephely tulajdonosa komoly támogatója volt a miniszternek a választási kampányban – tette fel a kérdést Gőgös Zoltán, megjegyezve, hogy a cég 257,7 hektárt nyert a földpályázaton is. Feltette azt a kérdést is, Fazekas Sándor nem gondolja-e, hogy mindez elegendő, hogy benyújtsa lemondását.

Amennyiben nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene felmentenie miniszterét – jelentette ki a szocialista politikus. Gőgös Zoltán – utalva a június végén kiderült botulizmusos megbetegedésekre – azt mondta, hogy két héten belül két kórházzal végződő élelmiszerbiztonsági botrány elég indok arra, hogy a rendszert visszaállítsák a normális működésbe.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt. A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg – írták.

 

hírdetés
hírdetés