Váratlanul és különösebb előzmények nélkül lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter. A hírt a Kormányzati Információs Központ is megerősítette. Hogy az egykoron az MDF-et is erősítő miniszter mi miatt távozott egyelőre titok övezi. Sokak szerint nem kizárt, hogy az eszkalálódó és egyre jobban kezelhetetlennek tűnő migráns helyzet az amit megelégelt Hende s nem akarta kivárni, hogy a honvédség egységeit is bevessék.

Ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje a héten, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter váratlanul, legalábbis a kívül állóknak minden képpen annak tűnik, hogy benyújtotta lemondását a miniszterelnök felé, amelyet Orbán Viktor azon nyomban el is fogadott.

Mindez úgy tűnik előre meg volt tervezve, hisz a miniszterelnök nem sokat gondolkodott Hende elengedésén. Azaz valamiféle nézetkülönbség a miniszter és a miniszterelnök között kialakulhatott. Hogy ez pontosan mi lehetett egyelőre csak sejteni lehet. Vagy a nagy dirrel durral beígért kerítés meg nem épülése, vagy pedig a honvédelmi miniszter nem értett egyet azzal, hogy akár a hadsereget is levezényelhetik a határra, hogy megfékezzék a migránsok hadát.

Tény kérdése, hogy nem törpölt sokat Orbán Viktor azon, hogy az egykoron az MDF vezéralakjának számító miniszterét ki kövesse. Így lett Hende utódja Simicskó István. Mindez pedig azt erősíti, hogy Hende távozása mégsem volt váratlan.

A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Ugyan szeptemberben várható a kormányátalakítás, ám Lázár János többször elmondta, az minisztereket nem érint, inkább államtitkárokat. Ezért sokkal valószínűbb, hogy a kerítés építése miatt mondhatott le a tárcavezető. A kormány még június 25-én jelentette be, hogy 175 kilométeres szakaszon négy méter magas, kétszintű kerítésrendszer épül. Július közepén el is kezdődött a kerítés építése, ám csak egy próbakerítésé. Bár Orbán Viktor Tusnádfürdőn viszont azt jelentette be, hogy a menekültügyi krízis miatt elvárja, hogy augusztus végéig épüljön meg az igazi kerítés. A határzár építéséért egyébként Pintér Sándor és Hende Csaba volt felelős.

 

Az új miniszter Simicskó gyorsan be is jelentette, hogy a déli modernkori vasfüggöny építését fel kell gyorsítani és erre a célra akár négyezer katonát is levezényel. Sőt a katonaság besegít a rendőrség munkájába is, azaz fegyveres katonák is védik Magyarországot és így az oly szeretetet Uniót is a menekültek hadától .

hírdetés
hírdetés