Bonyolódik a Ligetvédők ügye. Feltűnt ugyanis a kormányközeli gigaberuházás egyik biztonsági cégeként az a jogász, akinek korábbi üzlettársai szoros viszonyt ápoltak Portik Tamással. Aki ugye nemrég Rogán miniszterre tett terhelő vallomást. A L

Bonyolódik a Ligetvédők ügye. Feltűnt ugyanis a kormányközeli gigaberuházás egyik biztonsági cégeként az a jogász, akinek korábbi üzlettársai szoros viszonyt ápoltak Portik Tamással. Aki ugye nemrég Rogán miniszterre tett terhelő vallomást. A Ligetvédők szerint nem fog nőni a zöld felület a Városligetben a tervezett építkezések miatt. Sőt a csoport feljelentést tesz a Közlekedési Múzeumnál vasárnaptól keddig intézkedő összes rendőr ellen. Mint közismert, volt olyan aktivista, akit a pszichiátriára vittek, más civil Ligetvédő a csontjai eltörését véli a rendőrök hibájának. S természetesen feltűntek itt is, akárcsak a Fidesz-székháznál anno, vagy legutóbb a Nemzeti Választási Irodánál szintén, a futballpályák széléről jól ismert izmos emberek is. Igaz, nem azok, akik eddig ténykedtek, most jobban figyeltek a részletekre, úgy tűnik.

A Ligetvédők közleményükben arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. vezetői a nap folyamán sajtóbeszélgetésen egyebek mellett közölték: a Közlekedési Múzeum bontása és rekonstrukciója nyomán nőni fog az épület körüli zöld terület. Gyorgyevics Benedek általános vezérigazgató-helyettes azt mondta: néhány nagy méretű, főleg vasúti jármű maradt az épületben, ezek elszállítása miatt balesetveszély áll fenn, ezért kell elkordonozni a területet. Az alvállalkozók megkérték az engedélyeket a bontáshoz, a terület lehatárolása ezért teljesen jogszerű volt.

A Ligetvédők közleményében az áll, hogy a Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. „szisztematikusan hazudik” a budapestieknek arról, hogy nő a zöld felület a Városligetben. Úgy fogalmaztak: ez nem lehetséges, ha 300 ezer tonna betont öntenek be a Városligetbe, ha 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst terveznek a Közlekedési Múzeum helyére. Nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött nem fognak többet fák nőni, ki kell majd vágni őket vagy maguktól pusztulnak el – fűzték hozzá.

A Ligetvédők közölték, hogy feljelentést tesznek minden, a múzeum környékén vasárnaptól keddig intézkedő rendőri egységgel szemben intézkedés elmulasztása, indokolatlan és szakszerűtlen kényszerítő intézkedések végrehajtása, tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, a közrend fenntartásának, illetve helyreállításának elmulasztása miatt. A civilek hangsúlyozták, hogy  tisztában vannak azzal, hogy a kerítés ledöntése egyéni felelősségre vonással járhat, de ettől a tüntetés nem veszítette el békés jellegét, a demonstrálók mindvégig békésen tiltakoztak.

Megismételték korábbi állításukat, amely szerint nem építési terület a Közlekedési Múzeum környéke, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek nincs bontási engedélye a múzeumépület szerkezeteinek meg- vagy lebontására.  A Ligetvédők azt írták, hogy felszólítják Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt a többi között arra, hogy indítson eljárást a demonstrálókkal szembeni esetleges jogsértések kivizsgálására, valamint arra, hogy szüntesse meg az összejátszást a kopaszokkal, verőemberekkel, ami a szervezet szerint jellemző volt kedden.

A futballpályák széléről oly jól ismert izmos fiúk most is, akárcsak korábban, a Fidesz-székház megvédésekor vagy az NVI-nél történt idős néni népszavazási kezdeményezésének a megóvása során is, részt vettek. Bár most figyeltek rá ezen focit szerető, haj nélküli urak, hogy most ne azok menjenek hősködni a Ligetbe, akik azt korábban más helyszíneken tették. Mert ugye az már védhetetlen eset lenne. Így most az MLSZ-ben is fel-feltűnő, mint biztonsági szakértő Tóth Csaba jelent meg, aki többek között a Kispest mérkőzéseit is védi és a Vidi meccseit is, no meg a Fradinak is besegít anno, ha kellett, emberekkel.

Az ügy másik szereplője Mikó István, aki eddig mint felszámoló és behajtó tündökölt, és akinek cégtársai bizony a most börtönben lévő és a leszámolásos ügyek egyike miatt elítélt Portik Tamással is szoros kapcsolatot ápoltak. Azzal a Portikkal, aki nemrég Rogán Antal miniszterre is terhelő vallomást tett. Sőt azzal az S. Sándorral is üzleti viszonyban volt, akit nemrég elítéltek pénzmosás miatt és, akinek a fia parlamenti belépővel rendelkezett és volt tanácsadója az egyik fideszes honatyának.

A Ligetvédő civilek a Városliget Zrt. vezetőitől kérik, hogy bontsák le a felépített palánkkerítést, és minden építkezést, bontást, kiürítést függesszenek fel, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Emellett követelik a teljes Városliget projekt felfüggesztését, és azt, hogy érdemi konzultáció kezdődjön a szakmai, a civilszervezetekkel, a környékbeli lakosokkal a közpark megújításáról.

(Fotó: illusztráció, MNO)

hírdetés
hírdetés