Újabb vihar és újabb Lázár-féle luxusvadászat borzolja a kedélyeket. Ezért vagyonosodási vizsgálatot követel az ellenzék. A Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár – aki hamarosan már miniszterként vezetheti a kancelláriát – 75 ezer euró azaz húszonhárom millió forint értékben rendelt fácánokat egy novemberi csehországi kikapcsolódáshoz.

Az erről szóló szerződés az atlatszo.hu birtokába jutott, ebből pedig kiderül: a megrendelő politikusnak legkésőbb a hónap végéig 30 ezer euró (9 millió forint) előleget kell leperkálnia.

Lázár és vadásztársai Csehország egyik legnívósabb vadászparadicsomában múlathatják az időt. A Prágától 40 kilométernyire fekvő 1100 hektáros birtok már a középkorban is kedvelt vadászterülete volt az uralkodóknak, később a Habsburgok vadászgattak ott szívesen. Nem véletlen a várható óriási számla. Hiszen egy-egy fácán kilövéséért 30 eurót (9 ezer forint) kell majd fizetniük, ám a politikus és barátai nem aprózzák el a dolgot.

A vadásztársaság és Lázár között kötött szerződés szerint a magyar csapat 2500-3000 fácánt szeretne a kétnapos kaland alatt puskavégre kapni. Így ha a vadászszerencse rájuk mosolyog, a számla könnyen 90 ezer euróra (27,5 millió forint) is kúszhat. Ehhez képest Lázár tavalyi vadászkalandja eltörpül. Akkor a Fejér megyei Soponyán kapcsolódott ki több magas rangú arisztokrata társaságában. A teríték a nap végére 913 fácánból állt, ám a magyar madarakért csak 20 eurót (6 ezer forint) kellett fizetni, így összességében azt a kalandot akkori becslések szerint 5,5 millióból is megúszhatták Lázárék.

Ám a külföldi utazás és tartózkodás tovább hizlalhatja majd a számlát. Egy vadászati szakértő szerint egy jó vadász egy nap legfeljebb 30 fácánnal tud végezni, vagyis legalább ötvenen kellenek a 3 ezer madár lelövéséhez. Az ottani szállodai árakat nézve egy kétágyas szoba 90 eurót (bő 27 ezer forint) kóstál, vagyis a teljes szállásköltség újabb másfél millió forint lehet. Több százezer forint lesz az étkezés költsége, míg az eldurrogtatott töltények ára is elérheti a milliós tételt. Vagyis a teljes számla könnyen 30 millióig is kúszhat.
Miközben a tízmilliós tétel megrendelője az államtitkár, vagyonnyilatkozata szerint aligha tudja majd ezt az összeget anélkül kifizetni, hogy eladjon valamit. Összesen ugyanis 12,6 millió forint készpénze volt az év eleji állapot szerint, igaz, részvényei 42 millió forintot értek, míg tartozása 55,5 millió forint. Ezért az Együtt-PM vagyonosodási vizsgálatot követel a politikus ellen, mondván: ki kell deríteni, miből telik neki ilyen kiadásra. Hiszen mivel az államtitkár fizetése nettó havi mintegy egymillió forint, ez a kaland kétéves bérét vinné el.

hírdetés
hírdetés