Már a legfőbb ügyész is beszáll az USA elleni harcba és magyarázkodásba. Azaz nagy a baj. A legfőbb ügyész Polt Péter hivatala közölte: a hatályos törvények alapján nem lehetséges jogsegélykérelem, mert az csak már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető. Polt Péter ugyanakkor megkereste az amerikai legfőbb ügyészt és André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt, és kérte a kitiltási üggyel kapcsolatos, kiadható adatok átadását. Nos az egészben az a nevetséges, hogy mindezt az a legfőbb ügyész mondja, aki a MOL súlyos korrupciós ügybe keveredett vezérét Hernádi Zsoltot védte s jogellenesen nem adta ki a horvát ügyészségnek.  Mondja ezt az a Polt, aki a hírhedt Grippen repülőgépek beszerzése során indult korrupciós ügyek nyomozásakor  az angol és osztrák jogsegély kérelemre megtagadta az érintett magyar politikusok meghallgatását. Polt azt üzente itt kérem semmi nem történt.

 

Az Amerikai Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult dr. Polt Péter legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség. A beutazási tilalommal kapcsolatban Polt Péter írásban válaszolt egy országgyűlési képviselő hozzá intézett kérdéseire. Válaszában kifejtette, hogy büntetőügyben nyomozás elrendelésének alapjául az szolgálhat, ha a hatóságok feljelentés vagy hivatalos értesülés útján konkrét bűncselekménygyanúról szereznek tudomást.

Az ügyészi szervekhez feljelentés nem érkezett, és olyan adatszolgáltatás sem történt az amerikai fél, vagy bárki más részéről, amely a hatályos büntető jogszabályok alapján az eljárás megindításához, vagy feljelentés-kiegészítés elrendeléséhez vezethetett volna – írta.

A sajtóban megjelent hírek alapján az ügyészség az elmúlt időszakban széleskörű iratvizsgálatot folytatott. Azt állapították meg, hogy nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel azonosítani lehetne a kitiltáshoz vezető eseteket.

A magyar kormány és az USA kormánya között a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján az Egyesült Államoktól bűnügyi jogsegély csak már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető, a tényállás, a rendelkezésre álló és a jogsegély révén beszerezni kért bizonyítékok részletes ismertetéséről.

A fentiek alapján az ügyészségen nincs olyan konkrét bűnügy, tényállás, rendelkezésre álló, illetve megjelölhető bizonyíték, amely a jogsegélykérelmet lehetővé tenné. Ez utóbbi adatok hiányában pedig új nyomozás sem rendelhető el.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter megkereste Eric H. Holder amerikai legfőbb ügyészt és André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt. A megkeresésben – amely tehát nem azonos a bűnügyi jogsegély-egyezmény szerinti jogsegélykérelemmel – a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

A magyar legfőbb ügyész és az ügyészség bármilyen további információ birtokába jutását követően a törvényben előírt szükséges lépéseket haladéktalanul megteszi.

 

hírdetés
hírdetés