Az ismert médiamogul bérgyilkossági ügyében a feltételezett ekövetők meg vannak, így a nyomozókat már nem igazán édekli ki is volt a felbújtó és ki kérte Fenyő  János lelővését. Már egy éve nem érdekli a rendőröket mindez, ami érthető, hisz nagy nevek vannak a potenciális megbízók közt. Az ügyben neves gengszterek és hírhedt pentitók vallottak már.

Egy éve nem érdekli a nyomozókat, hogy ki is volt a Fenyő-gyilkosság megrendelője. MIndez némiképp érthető, hisz a fltételezett elkövetők meg vannak, s kit érdekel ki a megrendelő, főleg, ha azok nagy emberek.

Bagoly Bettina a Fővárosi Főügyészség szóvivője nem titkólta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2013 júliusában függesztette fel a nyomozást a gyilkosság megrendelőjével, valamint az elkövetői kör feltételezett, harmadik érintettjével, a jelenleg –hivatalosan– ismeretlen helyen tartózkodó Jozef Hamalával szemben. Az NNI még az alapügy lezárása után, 2012. december 19-én döntött úgy, hogy az eljárást az „ismeretlen” felbujtó és Hamala vonatkozásában elkülöníti, bár már több mint egy évtizede tudni lehet, hogy Hamala meghalt. Felrobbantották Szlovákiában. Így maradt a bérgyilkosság gyanúsítottja Jozef Rohác és Ladislav Trnka, akik ellen vádemelési javaslattal élt az ügyészség.
A nyomozás felfüggesztése meglepő vagy sem ez van. De vegyük sorba mit is lehet tudni az elkövetökről és a megrendelőkről. A jelenleg jogerős börtönbüntetését töltő Tasnádi Péter vallomást is tett a Fenyő-gyilkosság perén: Itt nem kevesebbett állított minthogy az úszószövetség elnökétől, Gyárfás Tamástól egy négyszemközti beszélgetés során a Rubin Hotelben megbízást kapott Fenyő János meggyilkolására. Azonban az egykori nehézfiú nem hajtotta végre az emberölést, mert állítása szerint, esze ágában sem volt gyilkosságba keveredni. Tasnádi vallomásában arról is beszélt, hogy hatmillió forint előleget át is vett Gyárfástól, majd amikor valaki tényleg megölte Fenyő Jánost, a nehézfiú eldöntötte, „be fogja vasalni” a vérdíj második részletét is az úszóelnöktől. A vállalkozó ezt a vallomását 2007-ben mondta először jegyzőkönyvbe a nyomozóknak, amit később az újraindított eljárásban, valamint a bíróságon is fenntartott. Tasnádi azonban Gyárfást mentve azt is hozzátette, szerinte az egykori médiavállalkozó nem bízott meg mást a leszámolással, így a merénylet hátterében sem ő áll.
Más is vallott a Fenyő-ügyben. A hirhedt pentitó R.László, aki már Portikot és más társait is feldobott. Ő arról beszélt a rendőröknek, tudomása szerint a gyilkosságra a Prisztás József lelövetéséért nem jogerősen 11 év fegyházra ítélt, valamint több leszámolási ügy gyanúsítottjaként számon tartott Portik Tamás adott „szívességből” megbízást, hogy ezzel járjon Fenyő János nagy ellensége, a Nap TV korábbi tulajdonosa, a Magyar Úszószövetség jelenlegi elnöke, Gyárfás Tamás kedvében. Radnai vallomásában egy másik verziót is fellebbentett a gyilkosság megbízójával kapcsolatban. Szerinte Portik nem csak Gyárfással, de Fenyő másik ellenségével, Princz Gáborral a Postabank 35 milliárd forint hűtlen kezeléssel megvádolt, majd felmentett egykori elnökével is jóban volt. POrtik a gyilkosság után nem sokkal 120 milliót vetetett fel egyik ismerősével a Postabanktól.
A Fenyő-gyilkosság hátteréről, lehetséges indítékáról legtöbbet az agyonlőtt médiavállalkozó egykori bizalmasától, pszichológusától, Perczel Tamástól tudhatott meg eddig a közvélemény. A halálos beteg Perczel Brády Zoltánnak, a Kapu folyóirat főszerkesztőjének 2004-ben készült dokumentumfilmjében beszélt kendőzetlenül Fenyő üzleti magánháborúiról, és megnevezett három személyt, akiknek érdekükben állhatott a médiacézár elhallgattatása: a Nap TV korábbi tulajdonosát, Gyárfás Tamást, a Postabank egykori vezérét, Princz Gábort, valamint a Vico-vagyon örökösét, Székely Herbertet. A felvételen a médiacézár bizalmasa állítja: Horn Gyula akkori kormányfő és Kuncze Gábor volt belügyminiszter is tudott Fenyő és Gyárfás médiapiaci háborújáról. Perczel emellett befolyásolni próbálta az 1998-as választások kimenetelét, és remélte, hogy a „balos” Vico-csoportot és lapját, a Népszavát átállíthatja a jobboldalra. Perczel sikeresnek értékelte a törekvést, ugyanakkor azt vélelmezte, hogy a Vico-vezér vesztében szerepet játszhatott ez a szemléletváltás is. A médiacézár emellett képtelen volt abbahagyni magánháborúit, köztük azt a Gyárfással folytatott „halálos, vérre menő küzdelmet”, amelyet a Nap-kelte című tévéműsor jogaiért folytattak – nyilatkozta a filmben Perczel, aki szerint Fenyő adatokat gyűjtött Gyárfás gazdasági visszaéléseiről, és több helyre eljuttatott egy, a jogsértésekre utaló százoldalas dossziét. Erről beszámolt Kuncze Gábor akkori belügyminiszternek is, aki elkérte az iratokat, ám az ügyben mégsem történt semmi- állította Perczel.
Külön érdekesség, hogy a Fenyő János megölésével vádolt Jozef Rohác álláspontját azzal kapcsolatban, hogy ki állhat a gyilkosság mögött ugyanaz mint sokan másoknak. Ő is az úszószövetség vezetőjét nevezte meg. A szlovák férfi saját tárgyalásán úgy nyilatkozott, hogy Gyárfás „az emberölés láncolatának legfőbb szeme”, aki szerinte „védettséget élvez”. Rohác így többször kérte hallgassa meg a bíróság Gyárfást is de erre eleddig nem került sor.
Mint ismeretes Fenyő János 1989-ben alapította cégbirodalmát, melyhez halálakor tucatnyi lap tartozott, köztük a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Nők Lapja. A vád szerint Jozef Rohác „ismeretlen” személy megbízásából két társával, Ladislav Trnka másodrendű vádlottal és Jozef Hamalával készítette elő és követte el a cselekményt a Vico vezérével szemben. A vádirat úgy fogalmaz, a vádlottak ismeretlen személytől géppisztolyt, lőszereket és hangtompítót szereztek. Feltérképezték Fenyő János mozgását és 1998. február 11-én autóval megjelentek a II. kerület Törökvészi úti Vico-székház közelében. Onnan követték a kocsival elinduló sértettet, majd 17 óra után a II. kerületi Margit utcában egy piros lámpánál a feltorlódott kocsisorban Jozef Rohác géppisztolyával kiszállt a járműből, a sértett autójához ment, és a jobb első ajtó ablaknyílásán keresztül két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót. Az eljárás adatai szerint a tettes másfél méterről legalább tizenkilenc lövést adott le, öt találta el a sértettet, többnyire a fején, nyakán. A cselekmény elkövetésekor az áldozat telefonált és fegyver volt nála. A merénylet után az elsőrendű vádlott megszabadult géppisztolyától, sapkájától, kabátjától, kesztyűjétől, beszállt társai közelben lévő autójába, és elmenekültek. A bíró a tárgyaláson a vád fő bizonyítékának nevezte a helyszín közelében talált ruhadarabokat. Feltehetően az elkövetőhöz köthető mikroszkopikus anyagmaradványok vannak rajtuk. Az ügyészség előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Jozef Rohácot tettesként, Ladislav Trnkát pedig bűnsegédként. A harmadik feltételezett elkövető ismeretlen helyen tartózkodik, egyes hírek szerint meghalt, de Jozef Rohác nyomozati vallomása szerint telefonon beszélt vele a közelmúltban.

hírdetés
hírdetés