Bár ígérték, hogy megevszik a felbecsülhetetlen értékű Munkácsy-festményeket kormányzati szinten, most kiderült még csak le sem ültek a festmények tulajdonosaival politikusaink. Azaz csak nagyot mondtak kultúrfelelőseink. Pákh Imre tudomása szerint érdemben senki nem tárgyalt a kanadai Hamilton galériával a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép megvásárlásáról. Az amerikai-magyar műgyűjtő ezt arra reagálva közölte , hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló kormányzati szintű tárgyalások nem voltak.

Az ügy miatti megdöbbenésének hangot adó Pákh Imre elmondta, hogy csütörtökön telefonon beszélt a kanadai Hamilton galéria igazgatónőjével, aki megerősítette: a kép megvásárlásával kapcsolatos ajánlatukra magyar részről semmilyen választ nem kaptak, velük erről nem tárgyaltak.

Úgy tűnik Magyarországon nem tartanak igényt Munkácsy képeire és nagyon szomorú, hogy a festő születésének 170. évfordulója évében megbomlik a trilógia – mondta Pákh Imre.
Erree gyorsan megmozdult a kormány propaganfagépezete és próbálta menteni a menthetőt. Ugyanis gyorsan jött a hír, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében vásárolná meg az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képet – a fedezet megvan, a vásárláshoz jogszabályt kell még igazítani. Így nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét – közölte Kósa Lajos, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón. Most ugyan visszaszállítják a képet a tulajdonos kanadai Hamilton galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében. Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága csütörtöki közleménye szerint a kormány célja változatlanul az, hogy a Munkácsy-trilógiát hosszú távon egyben tartsa, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt. Az ügyben zajló tárgyalásokról azok végleges lezárulásáig nem adnak tájékoztatást.
A debreceni Déri Múzeum szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.
Az Igazságügyi Minisztérium három magyar igazságügyi szakértővel elvégeztette a műalkotások értékbecslését.

hírdetés
hírdetés