Vona Gábor focis hasonlattal élt. Szerinte a Fidesz meddő mezőnyfölényben volt, de Orbán Viktor hatalmas öngólt rúgott. A párt elnöke emellett Orbán Viktor miniszterelnök távozását is sürgeti, mert szerinte felesleges kudarcba kergette ezzel a népszavazással Magyarországot.

A Jobbik elnöke köszönetet mondott azoknak, akik nemmel szavaztak. Vona Gábor úgy fogalmazott: a Jobbik-szimpatizánsok, a mai napon is megtették a kötelességüket. Hangsúlyozta: hogy nincs hely mellébeszélésnek a kormány részéről, Orbán Viktor felesleges és kudarcot hozó népszavazásba kergette a magyar népet. A felelősség a miniszterelnököt terheli – tette hozzá – , így Orbán Viktornak a cameroni útra kellene lépnie és egy sikertelen népszavazás után lemondania tisztségéről. A pártelnök szerint Brüsszel csak annyit fog nézni, hogy a kvóták elleni népszavazás érvénytelen volt.

Az érvénytelenséggel a miniszterelnök adott egy adu ászt Brüsszel kezébe. Ezt a helyzetet el tudta volna kerülni, vélekedett Vona.

Azt mondta, ha módosították volna az alaptörvényt, megspóroltak volna 15 milliárdot, és egy sikeretlen népszavazást. „Beverhettük volna az uniós kvótajavaslat koporsójába az utolsó szöget” – fogalmazott a Jobbik pártelnöke. Brüsszel most mindezek helyett új erőre kaphat, folytatta a politikus, hozzátéve: a kudarcra a legjobb bizonyíték a Migration Aid nemzetközi szervezet, aki már ki is fejezte örömét a kvótareferendum sikertelensége miatt. 

Vona beszédében nyomatékosított: a magyar kormány felelőtlensége miatt minden Európában működő, a kvótákat elutasító országok életében tragikus folyamatokat indított el. „Brüsszel kíméletlenül ki fogja használni ezt ellenünk” – adott hangot véleményének a pártelnök. Kitért arra is, hogy a történtekért Orbánnak kell vállalnia a felelősséget, „nem lenne tisztességes, ha másra hárítaná a hibát (…) Ez Orbán Viktor kudarca, nem a magyaroké és Magyarországé.” Azt mondta, a magyar miniszterelnök nem fogja tudni megvédeni az országot többé, mert nem veszik komolyan mostantól. Ezért is kell lemondani a Jobbik elnöke szerint. Emlékeztetett, David Cameron is ezt tette Nagy-Britanniában. 

A következő lépésről is szót ejtett beszédében, „az elsődleges feladat annak a meghatározása, hogy hogyan tudjuk Magyarországot megvédeni egy ilyen szomorú helyzetben (…) megpróbáljuk megtenni, amit meg lehet.

„A Jobbik nyitott a párbeszédre, buy fluconazole without prescription az egyeztetésre. Kötelességünk a legnagyobb egységet most felmutatni”. 

Javasolta, hogy minél hamarabb az önálló frakcióval bíró parlamenti pártok vezetői üljenek össze és egyeztessenek.

(Forrás: hirtv)

Post expires at 5:53de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés