Az LMP azoknak az embereknek a helyzetén szeretné javítani, akik helyben élnek, nem annyira tőkeerősek, de készek arra, hogy megműveljék a földet.

Május 1-jén életbe lép az új földtörvény, amelynek már a megszavazása is nagyon különös körülmények között történt – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A politikus a törvény megszavazásakor „Földrablás helyett földosztást” feliratú molinóval tiltakozott az országházban. 

A képviselő leginkább amiatt aggódik, hogy külföldi spekulánsok jelenhetnek meg Magyarországon, de a belföldi oligarchákat illetően is szeretnének olyan törvényeket látni, amelyek nem nekik adnak lehetőséget, hanem a helyben lakó gazdáknak.

Magyarországon a föld jóval olcsóbb, mint az unió más országaiban, és ez vonzóvá teszi a magyar termőföldet a külföldieknek, magyarázta a politikus. Hozzáfűzte: ha nincsen egy olyan elővásárlási jogrendszer, amely a helyi gazdáknak kedvez, akkor ők pénzhiány miatt nem tudnak majd földhöz jutni, hiszen nem azonosak az erőviszonyok.

Az LMP javaslatában például a földtörvényben foglalt hároméves letelepedés feltétele helyett öt év szerepel, de a párt szerint a helyben lakás fogalmát is nagyon rugalmasan kezeli a törvény, ezért annak mértékét, kilométerkeretét is csökkentenék. A politikus hangsúlyozta: továbbra sem valósult meg a családi birtokszámítás, így egy érdekkör vagy család kezében halmozódhatnak a földek. A helyi földbizottságok sem álltak fel, nem működnek demokratikusan és hatékonyan, s mindezt nem lehet átmeneti intézkedésekkel megváltoztatni. Az LMP azoknak az embereknek a helyzetén szeretné javítani, akik helyben élnek, nem annyira tőkeerősek, de készek arra, hogy megműveljék a földet – mondta a párt társelnöke.

hírdetés
hírdetés