Sztrájkra készülnek a víziközmű-szolgáltatásban dolgozók. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége közölte, hogy a tagszervezeteivel együtt úgy döntött, megkezdi a sztrájk előkészítését.

Sztrájkra készülnek a víziközmű-szolgáltatásban dolgozók. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége közölte, hogy a tagszervezeteivel együtt úgy döntött, megkezdi a sztrájk előkészítését.
Tömeges létszámhiánnyal küzd a vízügyi ágazat. Miközben a Budapesti Víz Világtalálkozó apostolai 2030-ig a fenntartható fejlődés kritériumairól cserélnek eszmét, addig a hazai víz- és szennyvízágazatban dolgozó munkavállalók helyzete, bér- és jövedelemviszonyai összességében megalázóan alacsony szintűek. A víziközmű-szolgáltatásban ez elsősorban a többségi állami tulajdonú részvénytársaságok esetében kirívó, hiszen 6 év alatt az öt társaság csupán egy alkalommal (2014-ben) részesült szerény 2,5 százalékos bérfejlesztésben.

A béremelések elmaradása íj módon 25-30 százalékos lemaradást eredményezett a más profilú, de hasonló közszolgáltató társaságokhoz viszonyítva.

Tömeges a szakemberek elvándorlása, amelynek egyik fő oka az alulfizetettség.

A másik neuralgikus pont a szektort sújtó adók mértéke.

Ezek olyan nagyságúak, amelyek a biztonságos vízellátást, szennyvízelvezetést, tisztítást már komolyan veszélyeztetik. A vízügyi ágazat 3 év alatt átesett egy felülről vezérelt integrációs folyamaton, a 400 gazdálkodóból 41 szolgáltató maradt. Ezt a folyamatot az érdekképviseletek segítették, azért, hogy az alapellátás (ivóvíz és szennyvízszolgáltatás) továbbra is mindenki számára biztosított, magas szakmai szervezettségű, zökkenőmentes és európai színvonalú maradjon.

Mit kaptak az áldozatkész minőségi szolgáltatást nyújtó munkavállalóink ezért cserébe a tulajdonostól??! – tette fel a költői kérdést a szakszervezet. És rögtön megadták a választ is: a bérfejlesztés folyamatosan elmaradt, sőt több társaságnál a szerény mértékű béren kívüli juttatások mértékét is csökkentették.

Ezek a szakemberek lényegesen többet érdemelnek annál, mint hogy közel a minimálbérért dolgozzanak!
– véli a vizesek szakszervezete.

A kormányzat becsülje meg a vízügyi speciális szakmát, tapasztalatot, szaktudást, amely komoly érték. A Budapesti Víz Világtalálkozó központi témája a víz, mint stratégiai kincs, amelyért az elkövetkező években akár háborúk is folyhatnak. A vízügyi ágazat túladóztatása, munkafolyamatok kiszervezése és a munkavállalók alulfizetettsége nem a Víz Világtalálkozó mottójának irányába a „fenntartható fejlődés irányába mutat”. Az elmúlt időszakban ágazati szövetségünk, munkahelyi szakszervezeteink kérték a döntéshozókat a fenti problémák orvoslására, de sajnos érdemi megállapodás az ügyben nem történt.

A problémák megoldása elodázhatatlan, ezért a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége (VSZOÁSZ) tagszervezeteivel együtt úgy döntött, hogy céljai elérése érdekében megkezdi a sztrájk előkészítését – zárta közleményét a szakszervezet.

A vízügyi dolgozóknak a sztrájkhoz meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatásokban, először például alighanem csak az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre akár készek a vizet is elzárni százezreknél. Az érintett szolgáltatók nagyjából az ország harmadát fedik le.

A Fejlesztési Minisztérium elismerte , hogy VSZOÁSZ-szal nem, de egy másik, nagyobb szakszervezeti szövetséggel már tárgyalnak.

hírdetés
hírdetés