Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait és megállapította: a választási szervek jogszerűen nyilvánították azokat érvénytelennek, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte - derül ki a legfőbb bírói testület honlapján szerdán közzétett határozatból.

A Kúria április 19-én rendelte el a budapesti 15-ös egyéni választókerület valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálását. Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait, és megállapította, hogy a választási szervek jogszerűen nyilvánították érvénytelennek őket, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte – derül ki a legfőbb bírói testület honlapján közzétett határozatból.

Az ügy azt követően került a Kúria elé, hogy a baloldali összefogás bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottság április 16-án meghozott határozata ellen. Hivatkoztak arra, hogy 394 érvénytelen szavazat van a választókerületben, a jelöltek közötti különbség pedig mindössze 56, azaz az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával van matematikai esély az eredmény megváltozására.
A Kúria az NVB által vizsgált 10. és 40. szavazókör érvénytelen szavazatainak kivételével a teljes választókerület érvénytelen szavazatait tételesen átvizsgálta, és jogilag ellenőrizte az érvénytelennek nyilvánított szavazatok minősítését. Ez alapján azt állapította meg, hogy a választási szervek valamennyi érvénytelen szavazat esetében a jogszabályoknak megfelelően jártak el, a minősítés megfelelt a törvény előírásainak.
Ez azt eredményezte, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek számszerű eredménye nem változott meg, az eredmény megállapítása az NVB részéről megalapozott és törvényes volt. A Kúria végzése jogerős, az ellen nem lehet további jogorvoslatot kérni.
Miután a Kúria határozatával az utolsó egyéni választókerületi eredmény is jogerőssé vált, a Nemzeti Válazstási Bizottság szerda esti ülésén megállapíthatja az országos listás szavazás eredményét.
MTI
hírdetés
hírdetés