A Kémbélaként elhíresült és gyanúba fogott Jobbikos Európai Uniós képviselő ki készült. Értesüléseink szerint Kovács az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésére elment, de onnan sietve, angolosan távozott és minden szereplését lemondta. A Jobbik elnöke szerint koholt vádakat fogalmaztak meg európai parlamenti képviselőjükkel szemben. Kovács Béla állítólagos kémtevékenységével kapcsolatos bizonyítékot nem mutattak be neki a nemzetbiztonsági bizottság ülésén - állítja Vona Gábor. Úgy véli: az ügy időzítése elég gyanús, az indíték pedig nyilvánvaló, megtörni a Jobbik megerősödését.

Nem mutattak be olyan bizonyítékot a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén, mely alátámasztaná, hogy Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője kémkedett volna – jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A pártelnök szerint lelepleződött a Fidesz szándéka, miszerint nem egy Kovács Béla-ügyet, hanem valójában egy Vona Gábor-, illetve egy Jobbik-ügyet akarnak csinálni, ez azonban szerinte nem fog sikerülni. Úgy vélte: ha Kovács Béla valóban kémtevékenységet folytatott volna, akkor őt „mint áldozatot” erről tájékoztatni kellett volna, és bemutatni a bizonyítékokat, ez azonban nem történt meg.
Nemzetbiztonsági szakemberek is szóvá tették, miszerint elképesztő, hogy egy „kémet”, akit 2009 óta megfigyeltek, nem lelepleznek, hanem feljelentik, aztán az egyik kormányközeli napilapban tíz nappal az európai parlamenti választások előtt megszellőztetik a hírt. Itt az időzítés elég gyanús, az egész ügy tele van szakmai hibákkal, és az indíték is egyértelmű, a Jobbik megerősödését próbálja a kormánypárt megtörni. Ezt korábban nem sikerült, és most próbálnak egy hatalmas kémügyet kreálni, úgy feltüntetni a Jobbikot, mintha mi lennénk, azok, akik Magyarország nemzeti érdekeit veszélyeztetik – fogalmazott Vona Gábor.

A pártelnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy tegnap Kovács Béla „elfutott” az újságírói kérdések elől, de mint mondta, megérti az idegállapotát.
Arra a felvetésre, hogy a Jobbik Kovács Béla előtt már „megégette magát Pősze Lajossal”, a pártelnök úgy reagált: egy fiatal pártnak, melynek tagságot kell létrehoznia, elkövethet hibákat, Pősze Lajos kapcsán ezt elkövettük, Kovács Béla kapcsán azonban továbbra is azt mondom, hogy ő ártatlan. Vona Gábor nevetségesnek nevezte a kémvádat, mondván, Kovács Béla nyilvánosan foglalkozott Oroszországot érintő energetikai kérdésekkel európai parlamenti képviselőként. Valóban találkozott orosz politikusokkal, diplomatákkal, ez volt a feladata – szögezte le.
Egyértelművé tette, hogy nem léptetik vissza Kovács Bélát. Ezt azzal indokolta, hogy nem tártak elé olyan bizonyítékot, ami alapján ezt meg kellene tennie. Amíg én úgy érzem, hogy a Kovács Béla ellen felhozott vádak koholt vádak, addig én nem fogok olyat lépni, amivel a politikai ellenfeleimnek örömet szereznék – hangoztatta.

hírdetés
hírdetés