Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társasága diákoknak szánt elismerése, amelyeket minden évben átkeresztelnek a testület egy-egy volt tagjára emlékezve.

Az idén januárban, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját.

A világhírű művész nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című, szintén Oscar-jelölt klasszikus. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot. Idén az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése – írta a Hollywood Reporter portál.

A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A ’60-as, ’70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Clonidine online Documentary Award elnevezésű kitüntetése.

Post expires at 6:01de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés