Csaknem 33 millió font, azaz 11,5 milliárd forint bevételével jóval túlszárnyalta a várakozásokat a legendás David Bowie műgyűjteményének kétnapos londoni árverése.

Csaknem 33 millió font, azaz 11,5 milliárd forint bevételével jóval túlszárnyalta a várakozásokat a legendás David Bowie műgyűjteményének kétnapos londoni árverése.

A januárban elhunyt zenész hagyatékának kezelői és a család megbízásából a Sotheby’s aukciósházban rendezett aukció során Bowie 350 műalkotást és tárgyat tartalmazó magánkollekcióját árverezték el, a teljes bevétel 32,9 millió font volt – közölte a hétvégén az aukciósház.

A nyitóestén a műgyűjtemény 47 fő művét két óra alatt adták el 24 millió fontért, azaz 8,6 milliárd forintért. A második napon több mint tíz órán át tartott az aukció. Csak Ettore Sottsass és a fiatal tervezőkollégáiból álló Memphis-csoport dizájnalkotásai 1,3 millió font 470 millió forint bevételt hoztak az előzetesen becsült 130 ezer helyett.
Az aukció legdrágább tárgya Jean-Michel Basquiat (1960–1988) Air Power című képe volt, amelyet a várt 2,5-3,5 millió helyett hétmillió fontért, 2,5 milliárd forintért adtak el.

A londoni árverésen több mint 1700 érdeklődő vett részt, és több mint 26 ezren követték online.
A bevételt a művész szűk családja kapja. – A család bizonyos személyes kötődésű tárgyakat megtart, de most itt az ideje megadni a lehetőséget másnak is, hogy értékelje a művészetet és megszerezze ezeket a tárgyakat, amelyeket Bowie is annyira csodált – közölte korábban a hagyaték kezelője.

Az aukciót megelőző, Londonban, Los Angelesben, New Yorkban és Hongkongban rendezett, Bowie/Collector című kiállítás mintegy 55 ezer látogatót vonzott. A kiállítás először mutatta be a popsztárt a szélesebb közönség előtt szakértő, sokoldalú érdeklődésű gyűjtőként.

A művészet számomra mindig is nélkülözhetetlen táplálék volt – nyilatkozta a zenész 1998-ban a The New York Timesnak. A gyűjtemény egyedülálló bepillantást enged a 20. század egyik legnagyszerűbb művészének személyes világába – mondta Oliver Barker, a londoni aukció vezetője, a Sotheby’s szakértője.

hírdetés
hírdetés