Afrikában egyre több az olyan elefánttehén, amely úgy születik, hogy később nem, vagy csak nagyon kicsi agyara nő. Ennek hátterében a feltételezések szerint az állhat, hogy jobbak a túlélési esélyeik azoknak az állatoknak amelyeknek nincs, vagy olyan pici az agyara, hogy az nem jelent vonzó célpontot az orvvadászok számára. Tehát Földanya megmenti őket ahogy tudja. 
Afrikában egyre több az olyan elefánttehén, amely úgy születik, hogy később nem, vagy csak nagyon kicsi agyara nő. Ennek hátterében a feltételezések szerint az állhat, hogy jobbak a túlélési esélyeik azoknak az állatoknak amelyeknek nincs, vagy olyan pici az agyara, hogy az nem jelent vonzó célpontot az orvvadászok számára. Tehát Földanya megmenti őket ahogy tudja. 

Ez jól mutathatja azt is, hogy az évtizedek óta nagy mértékben folytatott orvvadászat milyen drámai hatással van nem csak az elefántok populációira, hanem lényegében a megmaradt állatok genetikai jellegzetességeire is.Egyes régiókban a nőstény afrikai elefántok 98 százalékának ma már egyáltalán nincs is agyara a kutatók szerint, pedig a múltban átlagosan 2-6 százalék körüli volt csupán az olyan elefánttehenek aránya, amelyeknek nem volt agyara.
Afrika eredeti elefántpopulációinak az elmúlt tíz évben majdnem a harmada veszett oda a nagy ázsiai kereslet következtében megnövekedett mértékű illegális elefántcsont-kereskedelemmel összefüggő orvvadászat hatására. Aggasztó, hogy egyes országokban, így különösen Kínában, továbbra is igen nagy a kereslet az elefántagyarak iránt.
2007 és 2014 között mintegy 144 ezer elefántot mészároltak le, ami egyes régiókban a kihalás szélére sodorta őket. Azok az afrikai elefánt populációk pedig, amelyek nagyobb számmal túléltek eddig, szintén nagy változáson mentek keresztül. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az afrikai elefántok több régióban is lényegében „agyartalanná” kezdenek válni.
Az Elephant Voices nevű jótékonysági szervezet vezetője, Joyce Poole már közel 30 éve követi nyomon a faj helyzetét, a The Times-nak pedig arról beszélt, hogy egyértelmű összefüggést fedezett fel az orvvadászat intenzitása, illetve az agyar nélkül született elefánttehenek száma között a megfigyelt elefántcsordák közül több esetében is.
A mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban 1977 és 1992 között az elefántok 90 százalékát mészárolták le a polgárháború alatt, és mivel az orvvadászok a nagyobb agyarral rendelkező állatokat ölték le, így ma már a 35 éves, vagy ennél idősebb tehenek felének nincs agyara, és annak ellenére is valószínű, hogy sok lesz a jövőben az agyar nélküli tehén, hogy ma már viszonylag szigorúan ellenőrzik az állatokat. Az agyartalan nőstények „lányainak” ugyanis szintén nem lesz agyara, így a születő nőstény állatok 30 százalékának nem lesz agyara.
A Dél-afrikai Köztársaságban található egyik nemzeti parkban jelenleg a nőstény állatok 98 százalékának egyáltalán nincs agyara. 1931-ben itt összesen 11 elefántot hagytak életben az orvvadászok, ezek közül nyolc volt nőstény. A nyolc nőstényből négynek nem volt agyara.
Pedig az agyarra az állatoknak szükségük van ahhoz, hogy víz és élelem (például gyökerek) után kutassanak a földben, de az önvédelemben is fontos szerep jut az agyarnak.
hírdetés
hírdetés