Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája. Sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie. Pénteken tették közzé azt a jelentést, amely ezekre a veszélyekre figyelmeztetett.

Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) benyújtott, tudósok által írt jelentés szerint a jégtakaró olvad, a tengerszint emelkedik, a partvidék pusztul, kiolvad a fagyott talaj, a térség növényeinek és állatainak élőhelye pedig áthelyeződik.

A jelentésben a tudósok több mint tucatnyi várható főbb változásról számoltak be. Ezek között szerepel a nyári idényben a jégtakaró teljes eltűnése a tengerről és a különböző halak populációinak összeomlása is. A változások rengeteg dologra kihatnak, például a klíma és a táj stabilitására, az állatok és növények túlélő képességére, az őslakosok életmódjára.

Az Északi-sarkvidéken bekövetkező változások az egész bolygóra hatással lehetnek, hiszen például befolyásolják az ázsiai monszunt – mutatott rá az elemzés.

A sokféle téren bekövetkező változások erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat – hangsúlyozta az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström. Hozzáfűzte, hogy a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre.
Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt meg az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára – írja az MTI.

hírdetés
hírdetés