A 30 éves mítosz megdőlni látszik, miszerint a tojásfogyasztás felelős a magas koleszterinszint kialakulásáért. Az utóbbi pár évben számos tanulmány cáfolta ezt a tézist, most egy újabb kutatás igazolta a tojás jótékony hatását. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy naponta egy tojás elfogyasztása 12 százalékkal csökkenti az érkatasztrófák kialakulását.

A szakemberek olyan 1982 és 2015 között készített tanulmányokat elemeztek, amelyek a tojásfogyasztás és az iszkémiás szívbetegségek, valamint a stroke közötti kapcsolatot vizsgálták.

A Journal of the American College of Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban közölt eredmények szerint napi egy tojás elfogyasztása nincs összefüggésben az iszkémiás szívbetegségek kialakulásával, és 12 százalékkal csökkenti az agyi-érkatasztrófa kockázatát.

Az amerikai EpidStat Intézet munkatársaként dolgozó Dominik Alexander, a tanulmány vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség a tojásfogyasztás és a stroke-kockázat közötti kapcsolat feltárásához.

Közölte, a tojás tele van antioxidánsokkal, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást; a fehérje pedig az alacsony vérnyomással van összefüggésben.

A tojás a természet vitaminbombája, a tanulmány szerint egy nagy méretű tojás hat grammnyi magas minőségű fehérjét, továbbá luteint és zeaxantint – ezek antioxidánsok -, szelént, vasat, jódot, illetve E-, D-, és A-vitamint tartalmaz.

Sőt, egyes kutatók még a hosszú élet titkát is a tojásfogyasztásban látják. Mivel a világ legidősebb embere, egy 116 éves olasz hölgy a tinédzserkori vérszegénysége miatt orvosi javaslatra naponta egy tojást evett meg. Ezt már több mint száz éve megteszi, és egészségben élte meg ezt a ritka magas Topamax 100 mg kort, amit a Washington Postban megszólalt szakemberek többek között a tojás jótékony hatásának tudnak be.

A koleszterin és a tojás

A felnőtteknek napi 3000 mg koleszterinre van szüksége az egészséges anyagcsere-működéséhez – amit májunk termel -. Egy tojásban 190-210 mg koleszterin van, így rendszeresen napi 12 darab elfogyasztása lehetne szervezetünkre káros hatással.

 

Post expires at 5:36de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés