Hazánkban évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy ember hal meg ennek következtében. Nemcsak az idősek betegsége: megdöbbentő, hogy az esetek 10 százaléka 50 éves kor alatt jelentkezik.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1-en beszélt a betegség magyarországi helyzetéről.

Tájékoztatása szerint 1980-ban évente nagyjából 24 ezren haltak meg stroke-ban, mára már tízezerre csökkent az emiatt bekövetkezett halálesetek száma, de az európai átlaghoz képest még mindig rossznak tekinthetőek a hazai adatok.

Azért az elmúlt 36 év alatt itthon bekövetkezett javulás biztató, véleménye szerint ennek az az oka, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a kockázati tényezőket, elsősorban a magas vérnyomást, cukorbetegséget, a szívritmuszavart, és a magatartásbeli tényezők között a dohányzást.

Megdöbbentő, hogy ugyan a köztudatban az idősek betegségének tekintik a stroke-ot, a magyarországi esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt, több mint 27 százaléka pedig munkaképes korban jelentkezik – mutatott rá.

Kitért arra, hogy a stroke három fő tünete, amikor azonnal mentőt kell hívni, mert 3 óra van az eredményes beavatkozásra, az egyik oldali végtag meggyengülése, a száj félrehúzódása és a beszéd elakadása.

A szakértő elmondta, a betegek csak 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést tavaly, mert későn mentek kórházba. Az európai átlag 10 százalék, tehát vannak még order Topamax feladatok – jegyezte meg.

Post expires at 6:00de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés