Aki szereti a paradicsomot, az rossz ember nem lehet. Komolyra fordítva a szót, a kis gömbölyű, piros zöldségnek nagyon sok áldásos hatása van.  Van benne C -vitamin de az A -vitamin tartalma sem pici. 

A paradicsom nem csak kellemes ízű de jó hatással van a szervezetre is. Több formában is hasznosítható, ételként, vagy akár arcpakolás is készíthető belőle. Azonban éretlenül fogyasztani nem szabad, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz. Az érett paradicsomnak, főzve nagyobb a tápértéke. Hámozva könnyebben emészthető. Összesen 10-12 fajta vitamin található benne, legnagyobb számban a C-vitamin fordul elő benne. Emellett jelentős az A és B vitamin tartalma is.
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Szárított leveles hajtását a népgyógyászatban ízületi gyulladásra alkalmazzák. Fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. A paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a benne lévő méreganyagokat is képes „kimosni”. A belső hatások mellett a külsőket sem szabad elhanyagolni. A nehezen gyógyuló sebre, pattanásra is szokták alkalmazni. Kitisztítja és összehúzza a bőrt. A legideálisabb az otthon termesztett, vagy bio paradicsom lenne, de már az is elég nagy segítség a szervezetnek ha a boltban kaphatóból is fogyasztunk.

hírdetés
hírdetés