Kuba partjainál a parti őrség egy teljesen rozsdás rossz állapotú hajóra lett figyelmes. A hajó tiltott övezetben tartózkodott, ezért megkezdték az ellenőrzését.  A felfedezés teljesen megdöbbentette a hatóságot.

Kuba partjainál a parti őrség egy teljesen rozsdás rossz állapotú hajóra lett figyelmes. A hajó tiltott övezetben tartózkodott, ezért megkezdték az ellenőrzését.  A felfedezés teljesen megdöbbentette a hatóságot.

 

Az elgyötört hajó a hívásokra egyáltalán nem válaszolt, így az előírásoknak megfelelően a parti őrség fogta körül a kísértetbárkát és tüzetesebb vizsgálat alá vette. A helyszínen kiderült, hogy a hajó vélhetően az a gőzös, amely még 1925 november 29-én indult útjára a dél-karolinai Charleston kikötőjéből WJ Meyer kapitánnyal és 32 tagú személyzettel a fedélzetén. A Cotopaxi úti célja a közeli Havanna volt, ahova szenet kellett volna szállítania, ám a célját sosem érte el. A hajó eltűnt, a jelentések szerint feltehetően elsüllyedt.

A hajó 1925 december 1-en, az indulás után két nappal eltűnt a Bermuda háromszögben és azóta sem tudtak róla semmit. A szervek első dolga természetesen a hajónapló felkutatása volt, melynek a bejegyzései december 1-vel szűntek meg, míg az előző két napról részletes tájékoztatás olvasható. Azonnal átfogó vizsgálat indult, amely a teljes rejtélyt hivatott volt kivizsgálni: hol volt 90 évig a hajó? Hogyan kerülhetett észrevétlenül, a mai radartechnológia mellett egyik pillanatról a másikra Kuba partjaihoz? Nem mellesleg katonai övezetbe? Hová lett a személyzet?

A vizsgálattal Rodolfo Salvador Cruzt, hajózási szakértőt bízták meg, aki a hajónapló részletes átvizsgálása után sem tudott mást megállapítani, minthogy lehetséges, hogy a hajót december 1-én a személyzet elhagyta. Mint hangsúlyozta, ez csak feltevés, mert a hajó elhagyását egyébként semmi nem indokolta volna.

“Nagyon fontos számunkra, hogy megértsük, mi történt. Az ilyen esetek hátrányosan befolyásolják a gazdasági életet. Ezért azt szeretnénk, hogy többé ne forduljanak elő hasonló esetek. Most itt az ideje, hogy felfedezzük a Bermuda-háromszög rejtélyét egyszer s mindenkor.”

Maga a háromszög egyébként Miami, Puerto Rico és a Bermuda közötti régiót foglalja magába. A Bermuda háromszög titkát a világ öt legnagyobb megválaszolatlan kérdése között tartják számon. Sok repülő és hajó eltűnése köthető ide az elmúlt évszázadok során. A tudósok azt állítják, hogy a titokzatos eltűnések a természeti erők, vagy emberi hiba miatt történtek. A mostanában elfogadott magyarázat szerint a mágnesességhez kapcsolható a Bermuda-háromszög rejtélye. Ám mint ahogy azokról se, erről a kísértethajóról sem derült ki az ég egy adta világon semmi. Tehát a titok most is titok maradt.

(Bánrévi Lili)

 

 

hírdetés
hírdetés