A volt pénzügyminiszter szerint 40 éve nem volt ilyen neokommunista gazdaságpolitika, a béremelés és a járulékcsökkentés pedig tönkre fogja tenni a magyar gazdaságot. A MOMA vezére Bokros Lajos szerint a munkanélküliség pedig 10 százalékos valójában, ma Magyarországon. 

A volt pénzügyminiszter szerint 40 éve nem volt ilyen neokommunista gazdaságpolitika, a béremelés és a járulékcsökkentés pedig tönkre fogja tenni a magyar gazdaságot. A MOMA vezére Bokros Lajos szerint a munkanélküliség pedig 10 százalékos valójában, ma Magyarországon. 

Csoda lenne, ha valóban erősödne a magyar gazdaság, ami – ellentétben az Európai Uniós átlaggal – hanyatlik. Ezt Bokros Lajos mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Modern Magyarországért Mozgalom Párt elnöke elmondta: Magyarországnak 9 ponttal romlott a versenyképességi indexe, 69. helyen állunk ebben a rangsorban, miközben Csehország, Lengyelország és Bulgária is megelőz minket

A politikus szerint hazánk minden szempontból hanyatlik, elégtelenek a beruházások, így nem nő a termelékenység, és ebben az esetben nem lehet ilyen – ahogy fogalmazott – eszetlen béremelést ígérni. Hozzátette: a munkahelyek elmentek Angliába, azért van 5 százalékos munkanélküliség, mert

300 ezren elmentek külföldre, a maradékot pedig benyomták a közmunkába, csak ennek köszönhetőek a jó mutatók, valójában 10 százalék feletti a munkanélküliség.

A foglalkoztatási ráta még mindig nagyon alacsony az országban, a munkaerőpiac rendkívül gyenge – fogalmazott. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány megígér bármit, csak azért, hogy népszerű maradjon, még akkor is, ha ebbe belerokkan a gazdaság.

A MOMA elnöke hangsúlyozta: ilyen környezetben nem lehet 15 százalékos minimálbér és 25 százalékos bérminimum emelést ígérni. Álláspontja szerint a kormány rákényszerítette a munkaadókat, hogy elfogadják ezt az emelést, holott ez nem a kormány feladata lenne, hiszen, ha valóban munkaerőhiány lenne, akkor a cégek maguktól emelnének.
Hozzátette: 2002-ben, amikor Medgyessy Péter hatalomra jutott, megvalósították a jóléti rendszerváltást, ennek keretében két 100 napos programot hajtottak végre, amelyben ugyanilyen intézkedéseket hajtottak végre.

A bérek akkor fognak növekedni, amikor a kormány intézkedéseinek eredményeképpen nőnek a beruházások és javul a termelékenység – magyarázta.

Bokros Lajos szerint most két eset lehetséges: vagy nem tudják végrehajtani a cégek a béremelést, vagy ha végrehajtják, akkor tovább romlik az ország versenyképessége, tehát ez az intézkedés mindenképpen kárt fog okozni a gazdaságnak. Elmondta: annak idején a Medgyessy-kormány béremelése falhoz vágta az országot, most ezt becsomagolva akarják újra megismételni.

A politikus kijelentette: 40 éve nem volt ilyen neokommunista gazdaságpolitika. Szerinte jelenleg egyfajta kegyelmi állapot lengi körül az Orbán-kormány tevékenységét, évi 1000 milliárdos támogatás jön az uniótól, 360 ezer munkavállaló külföldön van, 100 éve nem voltak ilyen alacsonyak a kamatok a világpiacon, és még az olajár is alacsony, aminek köszönhetően a nyersanyagok is alacsonyak.

hírdetés
hírdetés