A Forma1 is nőiesedik. Így egy okkal több, hogy a száguldó cirkusz a hölgyek között is népszerű egyen. A Williams tesztpilótája, Susie Wolff a Brit Nagydíj pénteki első szabadedzésén először vezet Forma-1-es autót versenyhétvégén, és úgy érzi, közeleg az idő, amikor újra lesznek női pilóták a mezőnyben. Wolff arról is beszélt, hogy igazságtalanok, akik férjének tulajdonítják sikereit.

 

„Keményen kell dolgozni ahhoz, hogy a Forma-1-be juthassunk, és amikor az esély megérkezik, felkészültnek kell lenni. Azt hiszem, ez hamarosan eljön” – mondta a 31 éves Wolff a BBC Sportnak. „Realista ember vagyok, ugyanakkor a célokban is hiszem. Abszolút a legjobbamat fogom mutatni, és ha nem sikerül, úgy tekinthetek vissza, hogy mindent beleadtam, ami bennem volt. Összeszorítom az ujjaim, hogy megtörténhessen.”

Susie Wolff hazai futamán, Silverstone-ban ül Valtteri Bottas autójába egyetlen edzés erejéig – ugyanezt a Német Nagydíjon is megismétli –, ez pedig szerinte a jövő hölgyversenyzőire is motiváló erőként hathat majd. „Ha csak néhány kislány lesz ott pénteken, akik látnak engem vezetni, és hirtelen rájönnek, hogy ez akár nekik is sikerülhet, az lesz a legnagyobb pozitívum az egészben.”

„A világ többé már nem a férfiaké” – folytatta Wolff. „Szükség van arra, hogy megmutassuk, a nők is versenyezhetnek ezen a szinten, és akkor több és több fog közülük csatlakozni.” Toto Wolff felesége kiemelte, hogy a pénteki szabadedzésekig vezető út 2012-ben kezdődött, amikor még semmi sem volt garantálva. „Sok ember nem tudja, hogy az első Forma-1-es teszt, amit Frank Williams ajánlott fel, egy egyszeri lehetőség volt. Sosem terveztem azt, hogy a csapat tagja leszek, vagy hogy mi lehet belőle a jövőben. De minden lépés, az összes teszt sikeresen ment, ami azt jelentette, hogy jöhet a következő szint.”

Férje, Toto Wolff a Mercedes vezető triumvirátusának tagja, és 10 % részesedéssel bír a Williamsben is – többen ennek tulajdonítják Susie Wolff versenyzői sikereit. „Tisztában vagyok vele, hogy mindig lesz, aki velem van, és olyan is, aki ellenem. De a férjem nincs ott az autóban, hogy sebességet váltson nekem. Senki sem mondja, hogy Rosberg azért van a Forma-1-ben, mert az apja egy híres versenyző, aki segítette őt idejutni. Igazságtalan, aki a férjemet tartja az egyedüli oknak, hogy itt vagyok.”

Giovanna Amati volt az utolsó női versenyző, aki Forma-1-es versenyhétvégén vezetett 1992-ben: Wolff egy huszonkét éves kihagyást fog megszakítani. Amati három nagydíjon próbálkozott, de kvalifikálni egyszer sem tudta magát, az 1976-os Osztrák Nagydíjon vett részt utoljára nő a tényleges versenyen, Lella Lombardi. Ő az egyetlen nő, aki – két futam híján – teljes szezont teljesített a sportágban, az 1975-öst.

hírdetés
hírdetés