Százmilliárdos megszorítás és zárolás. Varga Mihály bejelentése után nem sokkal megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a zárolásról. Ezek szerint "a kormány az állami kiadások közel 110 milliárd forintos visszafogásáról döntött, melynek eredményeként biztonsággal tartható lesz a 2,9%-os éves hiánycél".

A tárca itt már magyarázatként megemlíti azt is, hogy a foglalkoztatást növelő intézkedésekre kell forrás. A közmunka-program kiterjesztése 47 milliárd forintos többletkiadást eredményez. Emellett az alacsony infláció a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt.
Az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fog a kormány megvalósítani. Az így “felszabaduló” uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani.
“Az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását. A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat” – hangsúlyozza az NGM. “A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál” – teszi hozzá.

hírdetés
hírdetés