Ha hiszik ha nem az évszázad legnagyobb brókerbotránya, a hírhedt Kulcsár ügy még mindig folyik. Azaz még nem sikerült teljesen eltussolni a Fidesz egyik legkínosabb és legkellemetlenebb ügyét, hisz különféle útépítésben érintett üzletemberek révén a kormánypárt neve is részben bemocskolódott. Persze az MSZP-sem maradt tiszta teljesen. Ne feledjük  sok élő és a közelmúltban elhunyt neves politikus sokat tudott az ügy minden egyes részletéről de inkább titokban tartották. Így volt ezzel Kiss Péter az MSZP volt minisztere is, aki mindent megtett azért, hogy kerülje a nyilvánosságot, amikor épp tanúként idézgették be az ügy kezdeti szakaszában a rendőrségre és a bíróságra egyaránt.

Nos a Kulcsár-ügy szép lassan pörög. Talán majd ítélet is lesz egyszer,jó pár év múlva. Az ügyben nyakig érintett Betonút Rt. korábban kártérítési pert indított a Kulcsár Attilát annak idején foglalkoztató bank ellen, mondván, a bróker elsikkasztotta a pénzüket. Csakhogy egy új vádirat szerint a pénzek a Betonút Rt. képviselőinek tudtával vándoroltak, majd kötöttek ki az első Fidesz-kormány egyik kedvenc autópálya-építő cége tulajdonosának édesanyjánál.

Kulcsár Attilát 2008-ban első fokon elítélte a bíróság sikkasztás miatt, majd 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, így meg kellett ismételni az első fokú eljárást, ami azóta is tart.

Az eljárásban érintett Betonút Építő Rt. az első Fidesz-kormány idején piacvezető volt az autópálya-építési bizniszben, mivel a Vegyépszer Rt.-vel együtt alapították a Magyar Autópálya Építő Konzorciumot. A Kulcsár-ügyben a Betonút Rt. többségi tulajdonosa és vezére, Dunai György, valamint helyettese, Garamszegi Gábor is vádlott ugyan, de az ügyészség eddig csak Kulcsár Attilát vádolta azzal, hogy a pénzt elsikkasztotta. Az Index értesülései szerint idén februárban fordult a kocka, ekkor derült ki, hogy egy új vádirat is született, ebben Dunait és Garamszegit is hűtlen kezeléssel és pénzmosással vádolják.

Eszerint a Betonút Rt. vezetői fel akarták vásárolni az egyik piaci konkurenst, meg is egyeztek az árban az eladóval. Aztán úgy döntöttek, hogy mégsem a Betonút Rt. fogja közvetlenül megvásárolni, hanem egy offshore cég közbeiktatásával egy másik ciprusi offshore cég (Artalon Enterprises Ltd.), melynek irányítását szintén a vádlottak látták el. Az üzlet megköttetett, a ciprusi cég hozzá is jutott a részvényekhez több mint félmilliárd forintért, majd még aznap tovább is adta a részvényeket a Betonút Rt.-nek közel kétmilliárdért.

Az offshore cégnél jelentkező busás haszon nem sokáig pihent a ciprusi számlán, merthogy egy hónappal később a vádlottak a pénzt átutalták egy tulajdonukban lévő másik ciprusi offshore cég (Geometax Ltd.) budapesti számlájára. A pénz egy részét Garamszegi Gábor készpénzben felvette, majd 2002. május 14-én 3 millió eurót visszautalt Ciprusra. De még ugyanezen a napon nyolcszázhatvanmillió forintot átvezetett a Betonút bankszámlájáról a Geometax számlájára, majd egy nappal később ebből tovább is utalt hárommillió eurót ugyanarra a ciprusi Geometax-számlára. Azaz a ciprusi számlára 6 millió eurót utalt, melynek egyik fele a vádirat szerint a hűtlen kezelésből származó pénz, míg a másik fele a Betonút pénze, melyet szintén Garamszegi Gábor utalt át a saját offshore cégüknek.

Brókerügyben az ügyészség Kulcsár Attilát ezzel a 860 millió forint elsikkasztásával is megvádolta. Tehát a Kulcsár-féle vádirat szerint a tranzakcióról Garamszegi Gábor nem tudott, míg az új vád szerint ezeket az utalásokat éppen Garamszegi intézte. Ami igazán furcsa, hogy mindkét ügyben a Fővárosi Főügyészség emelt vádat.

A Garamszegiéket hűtlen kezeléssel vádoló vádiratban a pénz útját is nyomon lehet követni .  Eszerint hatmillió euró, valamint a Geometax más számláiról további egymillió euró, azaz összesen hétmillió euró egy bizonyos Nagy Erzsébet által tulajdonolt offshore cégekhez kerül. Nagy Erzsébet a Vegyépszer tulajdonosának, Nagy Eleknek az azóta elhunyt édesanyja.

A hétmillióból hárommillió eurót a Betonút Rt. számlájára utalták. A brókerügy nyomozása során vizsgálták a Betonút Rt. számlamozgásait, és kiderült, hogy a Betonút Rt. számlájára beérkező pénzek a Vegyépszer Rt.-től származnak.

A második hárommillió euró útja is hasonló volt: Vegyépszer (Nagy Elek) – Betonút (Dunai-Garamszegi) – Geometax (Dunai-Garamszegi) – Artalon (Dunai – Garamszegi) – Nagy Elek édesanyjának offshore cégei.

A pénzek mozgását nem csak a magyar nyomozó szervek követték figyelemmel, hanem svájci és liechtensteini társszervek is már hosszú ideje vizsgálódnak pénzmosás után kutatva, a továbblépéshez azonban várják a magyar eljárások végét.

Amennyiben megdőlne azon állítás, mely szerint a Betonút Rt.-t képviselő Dunai György és Garamszegi Gábor sem tudott arról, hogy a Betonút Rt. számlájáról saját offshore cégük számlájára került 860 millió forint, akkor lényeges fordulat állhat be a polgári perben is, amelynek tétje kamatokkal együtt már most több tízmilliárd forint.

hírdetés
hírdetés