Az Unió azért nemcsak gáncsól, kötekedik, hanem segít is és pénzt ad. Sok sok pénzt. Csaknem kétmilliárd euróval több pénz érkezik a hazai agrárium fejlesztésére a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban. Jóval nagyobb uniós agrártámogatásra számíthat a magyar mezőgazdaság a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban: csaknem kétmilliárd euróról van szó.

A támogatható mezőgazdasági művelési ágazatok köre is bővül.
Bővül a gazdák által kedvelt termelési támogatások lehetősége az Európai Unió (EU) 2012–2020 közötti költségvetési időszakában – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára . Az előző hétéves ciklusban a közvetlen támogatás 3,5 százalékát lehetett kifizetni, az új időszakban viszont már tizenhárom plusz két százalékát. Ez mintegy 191 millió eurót jelent évente, ebből a zöldség- és gyümölcságazat is részesül. Jelenleg a gyümölcságazat mintegy 2,8 milliárd forint támogatást kap. Ez leginkább a gyümölcsszerkezet-átalakítási, az elkülönített, illetve bizonyos mértékű termeléshez kötött támogatásokat teszi ki.

A zöldség- és gyümölcságazat mellett a cukorrépa-ágazat, a tejtermelők és az állattartók is részesülhetnek a termeléshez kötött támogatásból. Jelenleg a zöldség- és gyümölcságazat csak a szerkezetátalakításhoz vehet igénybe támogatást, amelynek mértéke 2,8 milliárd forint. Összesen 1,9 milliárd euró (587 milliárd forint) áll rendelkezésre a gazdáknak a 2020-ig tartó uniós támogatási rendszerből. Bár uniószerte csökken az agrártámogatás mértéke az új költségvetési időszakban, Magyarországnak nagyobb szelet jut, így nálunk emelkedik a mezőgazdaságra fordítható összeg. Az előző évekhez képest a zöldség- és gyümölcságazat kapja majd a megnövekedett mozgástéren belül a legnagyobb támogatási összeget – tette hozzá Czerván György. 

Az európai uniós támogatásokon belül a vidékfejlesztésre fordítandó pénzeket a továbbiakban a Miniszterelnökség kezeli. A vidékfejlesztési támogatásokból az élelmiszeripart is erősítik.

hírdetés
hírdetés