A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már nyolc, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A távol-keleti ország Magyarország teljes területéről korlátozza az élő baromfi, baromfihús és húskészítmények  bevitelét.

Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből.

Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei kiskunmajsai kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság.

Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő.
Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön a Baromfi Termék Tanáccsal való tárgyalása során hangsúlyozta: a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a megfelelő adatszolgáltatással, a járványügyi intézkedések részletes leírásával a harmadik országok mihamarabb feloldhassák a korlátozásokat.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani. Viszont azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni, tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány – olvasható a Nébih honlapján.

A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint a délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfikra, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenzának ez a típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám – állítják a szakértők.

A Nébih laboratóriuma múlt pénteken igazolta magas patogenitású madárinfluenza-vírus (H5N8) jelenlétét egy Békés megyei, pulykákat tartó gazdaságban. Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.

hírdetés
hírdetés