Az angolokat majmolják Amerikában. Az amerikai édesanyák között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyerekekre kis hátizsákként felcsatolható, hosszú zsinórra ellátott gyermekpóráz. Vannak, akik esküsznek rá, míg mások erősen bírálják. 

A New York-i négygyermekes édesanya és családterapeuta, Kristen Howerton a különleges biztonságérzetet nyújtó gyermekpórázra áldásként tekint.

 

“Amikor először láttam az eszközt, azt gondoltam, ez egy vicc. Aztán gyorsan megváltozott a véleményem, amikor a sógornőmmel Seattle-ben vakációztunk. Egész idő alatt a gyerekekkel zsonglőrködtem, és azon aggódtam, hogy mikor tűnik el valamelyikük a szemem elől. A legkisebb lányom többször is elbóklászott” – meséli a 37 éves édesanya. A sógornőm beszélt rá, hogy próbáljam ki a pórázt. Megtettem, és néhány perc alatt megértettem, hogy az mitől olyan nagyszerű.”

 

Kristen megtapasztalta az emberek lesújtó pillantásait is. Többen megjegyzéseket tettek, hogy miért vezeti pórázon a lányát, akár egy kiskutyát.

 

A gyermekpszichológus, Tina Bryson egyáltalán nem ítéli el azokat a szülőket, akik ráteszik a pórázt a gyermekükre. Tapasztalatai szerint ezek a szülők jóval nyugodtabbak, kevésbé aggódnak attól, hogy a gyereket baj érheti, hiszen folyamatosan szemmel tudják tartani a kicsiket.
Kristen férjét gyermekkorában elütötte egy autó, a négy gyermekes anyuka emiatt is kifejezetten hasznos segédeszközként tekint a gyermekpórázra.

 

Tény, hogy Angliában kötelező ezen bébi kengyel használata. Főként azért, mert volt idő amikor rengeteg kisgyerek tűnt el. Azaz egyfajta bűnmegelőzési prevencióként indult.
Itthon is lehet már kapni bébi kengyel néven. Használata még nem különösebben terjedt el. A vélemények ugyanakkor nálunk is megoszlanak a gyermekpórázról: vannak, akik szerint butaság használni, hiszen nem szabad a gyereket a mozgásában korlátozni, és vannak néhányan, akik jó ötletnek tartják. Ahogyan az amerikai pszichológus is hozzáfűzte, a gyerekek nagyon különböző habitusúak. A mozgékonyabb, akaratosabb kicsik esetében jó szolgálatot tehet a póráz használata. Könnyen előfordulhat, hogy az előítéletek ellenére hamarosan nálunk is egyre többen használják az eszközt gyermekük biztonsága érdekében.

hírdetés
hírdetés