Beismerő vallomást tett a bangkoki pokolgépes merénylet egyik elfogott gyanúsítottja - közölte a thaiföldi rendőrség, miközben a média nyilvánossága előtt rekonstruálták a bűncselekményt az egyes helyszíneken. Ez az eljárás gyakori eleme a nyomozásnak Thaiföldön.

Az egyik fő gyanúsított, akit szeptember 1-jén fogtak el a thaiföld-kambodzsai határon, beismerte, hogy átadta a feltételezett robbantónak a hátizsákot, amelyben pokolgép volt. Azt egyelőre nem tudni, ki készítette a szerkezetet, ki tette a hátizsákba és ki az a férfi, aki elhelyezte az Eravan hindu szentélynél.

A gyanúsított azt is bevallotta, hogy a hátizsákot abból a lakásból vitte el, amelyben a rendőrség augusztus 29-én pokolgépkészítéshez szükséges anyagokat talált. A hátizsákot egy vasútállomáson adta át a robbantónak. A hatóságok azt állítják, hogy a hálózatból legalább két ember, köztük a szerdai bűnügyi rekonstrukció főszereplője, török állampolgár. Az illetőnek kínai útlevele is van. Ezek a körülmények azt az elméletet támasztják alá, hogy a merénylettel meg akarták bosszulni, amiért Thaiföld júliusban hazatoloncolt több mint száz ujgurt Kínába. A muzulmán ujgurok etnikailag közel állnak a törökökhöz. Az ujgur szálat a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg.

A augusztus 17-én elkövetett merényletnek húsz halálos áldozata és több mint 120 sebesültje volt. A halottak közül 14 külföldi, heten Kínából, illetve Hongkongból érkeztek.

hírdetés
hírdetés