Spanyol sajtó olyan információhoz jutott, miszerint az ebola Európába is megérkezett. Egy valenciai kórházban olyan pácienst ápolnak, aki valószínűleg ebola vírussal fertőződött meg.

A spanyol egészségügyi minisztérium megelőző intézkedéseket léptetett életbe, mert arra gyanakszik, hogy egy valenciai kórházban ebolával fertőzött pácienst ápolnak. A klinikai tünetek megfelelnek a vírus természetének, de még tartanak a vizsgálatok. A beteget fokozott óvintézkedés mellett ápolják, állapota stabil – ezt orvosai nyilatkozták a spanyol ABC.es spanyol hírportálnak.

A minisztérium a felvilágosítás mellett arra kérte a médiát, hogy ne keltsenek pánikot, még várnak a tesztek eredményeire és mindent megtettek azért, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt.

 

Múlt hét pénteken a WHO beszámolója szerint a Guineában, Sierra Leonéban és Libériában tomboló járvány kicsúszott az ellenőrzésük alól, akkor összesen 330 halálesetről számoltak be. A járvány tavaly ütötte fel a fejét Guineában, az utóbbi hetekben ismét rohamosan terjed. Bart Janssen a szervezet műveleti igazgatója azt nyilatkozta: “Meggyőződésem, hogy ez lesz az eddig ismert legnagyobb járvány”. Az Egészségügyi Világszervezet a helyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet, a betegség 1976-os megjelenése óta most először fordult elő, hogy nemzetközi orvoscsoportjuk elérte a reagálási képessége határát.

A nemzetközi szervezetektől és a kormányoktól több szakértőre lenne szükségük, akik felvilágosító munkájukkal segíthetnének megakadályozni a vírus határokon túli terjedését, a megfékezés érdekében pedig rendkívül fontos lenne, hogy megtaláljanak mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett a betegséggel.

Az ebola mortalitása 90 százalékos, feltűnése óta 1850 ember fertőződött meg a vérzéses lázzal, ebből 1200-an nem élték túl.

hírdetés
hírdetés