Úgy tűnik, békül a Vatikán és Írország. Ferenc pápa ugyanis Írországba látogat jövő augusztusban. Az országban negyven éve nem járt katolikus egyházfő, az írek és a Vatikán viszonya mélypontra jutott az elmúlt években.

Úgy tűnik, békül a Vatikán és Írország. Ferenc pápa ugyanis Írországba látogat jövő augusztusban. Az országban negyven éve nem járt katolikus egyházfő, az írek és a Vatikán viszonya mélypontra jutott az elmúlt években.

Közel negyven év óta először látogat katolikus egyházfő Írországba – jelentette be hétfőn Enda Kenny ír kormányfő. A jelek szerint ugyanakkor Ferenc lesz az első pápa, aki Észak-Írországba látogat.

Az argentin születésű egyházfő a Vatikánban megerősítette az ír miniszterelnöknek, hogy 2018 augusztusában Írországba látogat. Enda Kenny látogatása a pápai állam és Írország közötti viszony nehéz éveit volt hivatott lezárni.
A néhai II. János Pál pápa 1979-ben járt Írországban, de a protestáns lojalisták és a katolikus nacionalisták közötti erőszak miatt nem látogathatott el Észak-Írországba.

A néhai Ian Paisley, a leghíresebb északír protestáns lelkész annak idején Antikrisztusnak nevezte János Pál pápát.
Az 1998-as húsvéti megállapodás után azonban megváltoztatta álláspontját, elfogadta a tartomány miniszterelnöki tisztét, és beleegyezett, hogy megosztja a hatalmat egykori katolikus ellenfeleivel.

Utóda a tartományi miniszterelnöki székben, Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt elnöke közölte, hogy szívesen találkozna a pápával, ha a katolikus egyházfő Észak-Írországba látogatna. Hozzátette azonban, hogy a meghívólevelet a brit külügyminisztériumnak kell elküldenie.

Kenny, aki 2011-ben még a Vatikán „funkciózavarát” és „a való világtól elszakadt, elitista és narcisztikus jellegét” ostorozta, most jelezte, hogy véleménye szerint Ferenc pápa, aki a katolikus család IX. világtalálkozóján vesz részt Dublinban, Észak-Írországba is elutazik.

– Szüksége lesz a helyi hatóságok meghívására, és a brit kormány legalább hallgatólagos beleegyezésére.
Ez a pápa olyan helyekre látogatott el, amilyeneket senki sem várt tőle – mondta Kenny.

Szándékosan közelíti az egyházat az emberekhez, különösen a szegényekhez és a kisemmizettekhez.

Az ír katolikus egyház valamikori befolyása politikai és társadalmi ügyekre az elmúlt években alaposan megcsappant a papi pedofíliával kapcsolatos botrányok miatt.

2011-ben Dublin megdöbbentette a Vatikánt, amikor bezárta a szentszéki nagykövetségét, ami miatt a mélypontra zuhantak a vatikáni állam és Írország közötti kapcsolatok.

Előzőleg nagy vita volt amiatt, hogy az ír egyház elhallgatott gyermekmolesztálási eseteket. Írország az egyetlen nagyobb katolikus hagyományú ország volt, amelynek nem volt a Vatikánban nagykövetsége, amelyet végül 2014-ben nyitottak meg újra.

hírdetés
hírdetés