Hissene Habrét 40 ezer ember haláláért tartja felelősnek a szenegáli bíróság, az életfogytiglant kapott egykori diktátort most anyagi kártérítésre is kötelezték a kegyetlenségeit túlélők számára: minden egyes áldozatának 10-20 millió afrikai frankot (4,7-9,4 millió forintot) kell fizetnie.

Az ítéletből nem derül ki, hogy hány áldozatról van szó, csak annyi szerepel benne, hogy a nemi erőszakot és a jogellenes fogva tartást elszenvedettek, valamint a “közvetett áldozatok” és a bebörtönzés túlélői kapnak kárpótlást az Habré miatt átélt szenvedésekért.

Hissene Habrét május Buy Strattera online végén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert bűnösnek találták háborús és emberiesség elleni bűnökben. Az akkori ítélet szerint “Afrika Pinochetje” közvetlenül felelős 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért.

Habré nyolc évig, 1982-1990 között volt hatalmon, mígnem a mostani csádi elnök puccsal eltávolította. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása nyomán mégis sikerült bíróság elé állítani.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyt, az úgynevezett Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amelyet az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás alapján hoztak létre, hogy kifejezetten Habré felett ítélkezzen.

Post expires at 6:20de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés