Az El Chapo, vagyis a köpcös gúnynéven emlegetett Guzmán 2001 óta volt szökésben, és nemcsak Mexikóban, hanem az Egyesült Államokban is ő volt az első számú közellenség a drogbárók közül. A kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától egészen Európáig és Ausztráliáig ért, az általa irányított kartell alaposan kivette a részét a Mexikó egyes vidékein évek óta dúló véres drogháborúból.

Hazájában 30 millió pezós, az Egyesült Államokban ötmillió dolláros “vérdíjat” tűztek ki Guzmán fejére. A drogbárót 1993-ban Guatemalában letartóztatták ugyan, de 2001-ben a szennyes ruhát szállító kocsiba bújva sikerült megszöknie abból a szigorított mexikói börtönből, amelyben addig őrizték. Azt követően olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy magánhadserege a mexikói hegyekben védi a világ egyik legveszélyesebbnek nyilvánított bűnözőjét, aki becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Joaquin “El Chapo” Guzmán hatalmát és erejét tükrözi, hogy a Forbes magazin a 67. helyre sorolta őt a világ legbefolyásosabb embereit számba vevő 2013-as listáján, amelyet Vlagyimir Putyin orosz államfő vezetett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt megelőzve.

Guzmán körül az utóbbi időben elfogytak az emberei, akiket szép számban tartóztattak le különböző országokban, többek közt az Egyesült Államokban és Hollandiában. A hatóságok elfogták az apósát és a sógorát is.

hírdetés
hírdetés