Elkeserítő statisztikát tett közzé egy migránsgyerekekkel foglalkozó szervezet: a Dzsungel felszámolása óta a fiatalkorúak egyharmadának nyoma veszett.

Elkeserítő statisztikát tett közzé egy migránsgyerekekkel foglalkozó szervezet: a Dzsungel felszámolása óta a fiatalkorúak egyharmadának nyoma veszett.
A Refugee Youth Service számításai szerint a dzsungelgyerekek 56 százaléka Franciaország különböző befogadóközpontjaiba került, 8 százalékuk családegyesítés céljából az Egyesült Királyságba utazott, 2 százalékuk pedig az utcát választotta új otthonául. A többiekről azonban semmilyen információja nincs a szervezetnek, mivel a gyerekek eltűntek – írja az Independent.

A dzsungelt október közepén kezdték el kiüríteni – ekkor közel 9000 migráns élt itt abban a reményben, hogy előbb-utóbb átjut a csatornán. A táborból közel 1700 fiatalkorút szállítottak el a hatóságok buszokkal.

A szervezet szerint azonban a gyerekeknek a központokban sem javult sokat a helyzetük, mivel nem áll rendelkezésükre a koruknak és a nyelvtudásuknak megfelelő segítő szolgáltatás. Emiatt egyre reménytelenebbé válnak, és végül sokan megpróbálják a saját kezükbe venni a sorsukat. Ekkor tűnnek el.

Mivel ezek a magányos, nyelvet nem beszélő gyerekek a világ egyik legsebezhetőbb rétegét alkotják, nagyon könnyen kerülnek bűnözők kezére: emberkereskedők prostituáltat faragnak belőlük, szervkereskedők gyilkolják meg őket, vagy esetleg ők maguktól, a körülmények hatására válnak tolvajokká.

A dzsungelben több szervezet is megpróbált állandó kapcsolatot kialakítani a gyerekekkel – mióta azonban szétszórva élnek Franciaország-szerte, csak a telefonos kapcsolattartás maradt számukra. Ez pedig nem elég hatékony. Problémaként jegyzik meg azt is, hogy az eltűnt migránsgyerekeket nem jelentik a rendőrségnek, vagy ha jelentik is, a rendőrök nem keresik a fiatalkorúakat.

Mások pedig azt kritizálják, hogy több központ is munkára kényszeríti a befogadott gyerekeket – van, ahol például gyümölcsöt kell szedniük. Ha pedig ezek a gyerekek megelégelik azt, hogy védelemért cserébe kihasználják őket, tovább fog nőni az eltűnt dzsungelgyerekek száma…

hírdetés
hírdetés