Robbant a HIV bomba Oroszországban. Jekatyerinburgban a lakosság majd 2%-a beteg. A polgármester szerint más iparvárosokban is hasonló a helyzet, de ők legalább mernek erről beszélni. Félő, hogy Magyarroszágon is drasztikus robbanás lesz, hisz a HIV és AIDS prevenciós, megelöző kampányok évek óta nincsnek.

Hivatalosan is elismerték, hogy HIV-járvány van a negyedik legnagyobb orosz városban, Jekatyerinburgban. A másfélmilliós város lakóinak 1,8 százaléka fertőzött, és egyre terjed a vírus.

Jelenleg 800 ezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván Oroszországban, tavaly százezer új esetet regisztráltak. A vírus terjedése részben annak köszönhető, hogy betiltottak a világ más részein magától értetődőnek számító megelőző intézkedéseket, mint például az intravénás kábítószer-használók metadon terápiája.

Szakértők szerint másfélmillió HIV-fertőzött is lehet az országban, de rengeteg esetben High cholesterol treatment nem diagnosztizálják a fertőzést. Az esetek 40 százalékában már heteroszexuális kapcsolat útján történik a fertőzés.

Jekatyerinburg polgármestere azt mondta: hasonló a helyzet minden orosz iparvárosban, a különbség annyi, hogy náluk foglalkoznak a kérdéssel és nem félnek beszélni róla.
A múlt héten egyébként Medvegyev miniszterelnök aláírta a HIV-fertőzések visszaszorítását célzó kormánystratégiát, ami a fertőzöttek számára is megkönnyíti a kezeléshez való hozzáférést.

Post expires at 5:36de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés