Megalakult a legkeményebb és legszigorúbb új iszlám állam. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi minden muszlimot arra szólított fel kedden, hogy vándoroljon a nemrég egyoldalúan kikiáltott "kalifátus" területére, és segítsen felépíteni az iszlám államot.

Az ILIÁ két nappal korábban egyoldalúan kinyilvánította az iszlám állam vagy kalifátus megalapítását az ellenőrzése alatt tartott észak-iraki és szíriai területeken. Al-Baghdadit kalifának kiáltották ki, és azt követelték, hogy a világon élő minden muszlim esküdjön neki hűséget. Al-Baghdadi most először tett közzé üzenetet a kalifátus “megalapítása” óta. A 19 perces hangfelvételen a radikális vezető minden muszlimot arra buzdított, hogy segítsen felépíteni a kalifátust. Külön felhívást intézett a tanárokhoz, bírákhoz, orvosokhoz, mérnökökhöz, valamint a katonai és adminisztratív tapasztalattal rendelkezőkhöz, és arra kérte őket, hallják meg, hogy “a muszlimoknak égető szüksége van rájuk”.
Ugyancsak felszólította a dzsihadista harcosokat, hogy fokozzák a harcokat a ramadán vagyis a muszlimok szent hónapja idején, amely múlt vasárnap kezdődött. Az iszlamista vezetőről keveset tudni, és csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. A hangfelvételt olyan honlapokon tették közzé, ahol a csoport korábban már jelentetett meg közleményeket, és a felvételen hallható hangot a korábbiakhoz való hasonlatossága miatt al-Baghdadiénak tulajdonították.

Az ENSZ adatai szerint júniusban több mint 2400 embert öltek meg Irakban, és ezzel az elmúlt hetek évek óta a legvéresebb hónappá adódtak össze. A szélsőséges szunniták június elején indított villámhadjárata, amelyben többek között Moszult, Irak második városát is elfoglalták, az utóbbi időben megtorpanni látszik. Ennek oka egyrészt az, hogy elérte a többségében síiták lakta dél-iraki területeket, másrészt megpróbálja konszolidálni hatalmát az elfoglalt területek felett. A szomszédos Szíriában tovább folytatódott a csoport előretörése: kedden az iszlamisták elfoglaltak egy várost a szíriai-iraki határon.

Post expires at 6:50de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés