A franciák úgy tűnik rájöttek mi az első lépés az IÁ és a terrorizmus ellen. Megpróbálják megtiltani törvényileg az iszlám közösségek és mecsetek vezetőinek, hogy külföldről kaphassanak anyagi támogatást. Így a fiatalok iszlámra való tanítását és képzését külföldön is minden bizonnyal gátolni fogják. A francia kormányfő Manuel Valls hibának nevezte emellett a bíróságok engedékeny gyakorlatát is a Rouen-i merénylet kapcsán .

Hibás döntés volt az igazságszolgáltatás részéről, hogy szabadon engedték a franciaországi templomi merénylet későbbi elkövetőinek egyikét, majd házi őrizetbe helyezték – ismerte el pénteken Manuel Valls miniszterelnök, elsőként a túlzott engedékenység miatt széles körben bírált kormány tagjai közül.

Az esetnek arra kell ösztönöznie a bírákat, hogy másként álljanak a hasonló ügyekhez, és vegyék figyelembe a dzsihadisták színlelési taktikáit  – hangsúlyozta Valls a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában.

Bár a francia kormányfő gyorsan hozzátette ugyanakkor, hogy nem akarja azt az “egyszerű” utat” választani azaz azt, hogy a bírákat tegye felelőssé buy Propranolol a pár napja történt terrorcselekményért. Valls ezen felül kijelentette,hogy támogatja a mecsetek külföldi pénzügyi finanszírozásának betiltását, és el akarja érni, hogy a franciaországi imámokat kizárólag az országban képezzék.

A kormányfő leszögezte, azt szeretné, ha az ország újraértelmezné a franciaországi iszlámhoz fűződő viszonyát.

Mint ismeretes a normandiai templomi terrorista támadás egyik elkövetője, a 19 éves Adel Kermiche nevű, Franciaországban született helyi lakos ellen tavaly vádat emeltek terrorista kapcsolatok miatt, és márciusig őrizetben volt. Később elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak pár órára hagyhatta el az otthonát, és minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen. A nyomkövetőt azonban az ügyész közlése szerint minden délelőtt öt órára kikapcsolták, és a támadás is ebben a napszakban történt. Hozzátette: Kermiche feltételes szabadlábra helyezése ellen az ügyészség hiába fellebbezett. Kermiche és társa késekkel felszerelkezett  és kedd délelőtt túszokat ejtett a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában, a papot megölték és egy másik embert súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket. Az Iszlám Állam azonnal magára vállalta a terrorcselekményt.

Post expires at 6:20de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés