Pestis tombol Kínában. A 100 ezer fős, északnyugat-kínai város több kerületét karantén alá helyezték azután, hogy július 16-án egy 38 éves férfi bubópestis következtében meghalt.

A hatóságok úgy vélik, a férfi egy mormotától kaphatta el a betegséget, amikor a döglött rágcsálót megetette kutyájával. Azt a 151 embert, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a pestises férfivel, elkülönítették, egyelőre egyiküknél sem jelentkeztek a kór tünetei – írja a BBC. Amennyiben ez így is marad, kilenc nap múlva mindenkit elengednek.
Arról, hogy a karantén alá helyezett négy terület pontosan mekkora, nem lehet tudni. Az biztos, hogy a kórház, ahol a fertőzött elhunyt, szintén le van zárva, senki sem mehet be vagy jöhet ki onnan.
Jumenben legutóbb 1977-ben ütötte fel fejét a bubópestis. A fekete halált bolhák terjesztik, melyek azután válhatnak a betegség hordozóivá, hogy fertőzött patkányokat és rágcsálókat csípnek meg.
A középkorban Európában legkevesebb 25 millió ember halálát okozó kór ma már meglehetősen ritka betegségnek számít, és ha időben diagnosztizálják, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható

hírdetés
hírdetés