Nemkívánatossá váltak az orosz elnöknél az ukrajnai lázadók vezetői a maláj gép lelövése miatt. Ezért Putyin szeretne megszabadulni tőlük – jelentette kedden az Interfax-Ukrajna hírügynökség az ukrán belügyminisztérium információira hivatkozva. Az orosz határőrök állítólag már nem engedik át a határon a szakadárokat, és azt a parancsot kapták, hogy lőjék le őket, ha mégis megpróbálnának belépni Oroszországba. Időközebn a szakadárok egyik vezetője elismerte, hogy van BUK rakétájuk amit az oroszoktól kaptak. Ezzel lőhették le a maláj repülőt.

Az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója, Zorian Shkiriak beszélt arról, hogy a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj gép miatt kiestek a pikszisből az oroszbarát lázadók. Putyin állítólag most már szabadulni akar tőlük, mert kellemetlen bizonyítékaik vannak vele szemben a szakadároknak. Olyannyira szakítani akar velük, hogy a hírek szerint akár le is lövetné őket – tette hozzá a tanácsadó.
Putyin utasítása szerint a Donyeck és Luhanszk megyei szeparatisták vezetői közül elsődleges célpont Igor Girkin-Strelkov, Igor Bezler valamint a Luhanszki Népköztársaság nevű szerveződés vezetője, Valerij Bolotov. Az egyetlen, aki megúszhatja ebből a bandából, az Alekszandr Borodai, egy másik szerveződés, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke. Ő állítólag politikai tanácsadói posztot kaphat a Kremltől.
Az ukrán belügyi tanácsadó szerint a terv komolyságát mutatja az is, hogy a szakadárokat már nem engedik be Oroszországba. Ha ezt mégis megpróbálják, lelövik őket. Állította, hogy az orosz-ukrán határon több szeparatistával végeztek már az oroszok.

hírdetés
hírdetés