Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje híveinek egy csoportja  azt szeretné, ha három szövetségi államban átvizsgálnák, újraszámlálnák a voksokat.

Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje híveinek egy csoportja  azt szeretné, ha három szövetségi államban átvizsgálnák, újraszámlálnák a voksokat.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió értesülései szerint Pennsylvania Michigan és Wisconsin államokban lenne szükség a voksok újraszámlálására, átvizsgálására.

A szavazatok számlálása egyes körzetekben még mindig nem zárult le, s Hillary Clinton híveinek egy csoportja – választási szakértők, egyetemi oktatók, számítógép-biztonsággal foglalkozó szakemberek csapata – most azt tervezi, hogy a jövő hét elején a szövetségi hatóságok és egy kongresszusi bizottság elé terjeszti álláspontját. A 18 oldalas, hírek szerint már elkészült összegzésben felvetik azt, hogy külföldi számítógépes behatolások befolyásolhatták a szavazások összesítését ott, ahol nem papír alapú, hanem számítógépes volt a voksolás.

Ennek alátámasztására felhozzák David Greenwald, az Oregonian című oregoni helyi lap munkatársának cikkét, amelyben a szerző arról írt, hogy  feltűnően nagy a különbség a számítógéppel és a papír alapú szavazócédulákkal voksoló körzetek eredményeiben. A számítógépes szavazásokon az újságíró szerint kiugróan magas arányú volt a Trumpra voksolók aránya.

Bár választási szakemberek nem tartják lehetségesnek, hogy választási csalás fordult  volna elő bárhol is, kedden egyetemi oktatók, elsősorban számítógépes biztonsággal és választásokal foglalkozó szakemberek fordultak nyílt levélben a kongresszus politikusaihoz. A levélben közölték a politikusokkal, hogy “mélyen aggasztják” őket az esetleges külföldi hackertámadásokról szóló korábbi hírek, s ezért a politikusok gyors közbenjárását kérik a választási eredmények akkurátus átvizsgálása érdekében.

Wisconsin államban most pénteken, Pennsylvaniában jövő hétfőn, Michiganben pedig november 30-án jár le az a határidő, ameddig kérelmezni lehet a szavazatok felülvizsgálatát.
Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje egyáltalán nem szólalt meg az ügyben.

hírdetés
hírdetés