Most török katonák kértek menedékjogot Németországban a hazájukban történt puccskísérlettel összefüggésben. A török egyenruhások a NATO AIRCOM egységében ténykednek, közel félszázan.

Most török katonák kértek menedékjogot Németországban a hazájukban történt puccskísérlettel összefüggésben. A török egyenruhások a NATO AIRCOM egységében ténykednek, közel félszázan.
A beszámolók szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Ramstein légitámaszponton, a NATO légierejének parancsnokságán szolgáló török egység több tagja nyújtott be politikai menedékjog iránti kérelmet.

Nem ismert, hogy pontosan hányan vannak, de az tudható, hogy többen családtagjaikkal együtt kértek menedékjogot. A Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint azért éppen a napokban adták be a kérelmet a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz, mert egységüket rövidesen leváltják.

Az AIRCOM-ban a szövetség tagállamainak mintegy 500 katonája szolgál, köztük nagyjából 40 török.

A német szövetségi belügyminisztérium adatai szerint a július 15-én történt törökországi puccskísérlet óta 35 diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgár kért már menedéket Németországban.    Az ügy még inkább megterhelheti a feszült német-török kormányzati viszonyt, mert a menedékjog megadása azt jelentené, hogy egy német szövetségi hatóság megkérdőjelezi Törökország jogállamiságát.

A Süddeutsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró munkacsoportjának egy októberi jelentése szerint a török kormány nyomást gyakorol a berlini vezetésre, elvárja, hogy elutasítsák a török diplomaták menedékjogi kérelmét.
A tényfeltáró munkacsoport szerint ugyanakkor a német kormány kételkedik abban, hogy az érintetteknek kitoloncolásuk esetén a jogállami követelményeknek megfelelő és az emberi jogok tiszteletén alapuló eljárásban lenne részük hazájukban.

hírdetés
hírdetés