Az első világháborúban részt vevő országok vezetőit, uralkodóit mutatja be A háború urai című kiállítás november 29-től a Várkert Bazárban.

Az első világháborúban részt vevő országok vezetőit, uralkodóit mutatja be A háború urai című kiállítás november 29-től a Várkert Bazárban.

A Várkert Bazár háromrészesre tervezett első világháborús kiállítássorozatának kezdő egysége 2014-ben nyílt meg. Az Új világ született – Európai testvérháború 1914–1918 című tárlat általános képet ad az első világháborúról, a most ehhez csatlakozó kiállítás pedig tizennégy olyan embert állít a középpontba, akik a háborúban részt vevő országokat uralták: királyokat, császárokat, elnököket, miniszterelnököket.
A különleges grafikai elemekkel színesített tárlat főszereplői I. Ferenc József, Ausztria császára és Magyarország királya; Ferenc Ferdinánd, a Monarchia meggyilkolt trónörököse; II. Vilmos, Németország császára; II. Miklós orosz cár; V. György, Nagy-Britannia királya; III. Viktor Emánuel, Olaszország királya; V. Mehmed, az Ottomán Birodalom szultánja; I. Péter szerb király; I. Ferdinánd román király, Georges Clemenceau, Franciaország miniszterelnöke, Woodrow Wilson, az Egyesült Államok elnöke és Tisza István, a háborús Magyarország miniszterelnöke lesznek.
A sorban azonban helyet kapott két olyan személyiség is, aki már a háború kirobbanása előtt elhunyt, és nem állt egyetlen ország élén sem: az Osztrák–Magyar Monarchia öngyilkosságot elkövetett trónörököse, Rudolf, valamint Ferenc József felesége, Erzsébet.

Ebben a panorámában Ferenc Józsefnek kiemelt szerepe van, ezért úgy gondoltuk, nem lehet őt magában bemutatni. Ehhez szükséges a magyar szempontból kiemelt jelentőségű Erzsébet és persze Rudolf főherceg is: Rudolf öngyilkossága miatt lett trónörökös Ferenc Ferdinánd, és az ő szarajevói meggyilkolása vezetett formailag a háború kirobbanásához – emlékeztetett a történész.
Gerő András felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállításnak otthont adó Várkert Bazárt is Ferenc József uralkodása alatt építették, felesége nevét pedig máig őrzi ott az Erzsébet lépcső, amelyen keresztül a hajóról leszálló királyné rendszerint a budai Várat megközelítette.
Magyarország számára az első világháború csak 1920-ban ért véget a trianoni békeszerződéssel, a harmadik rész fókuszában ezért a háborút lezáró folyamatok és a Párizs környéki békerendszer lesz, benne a trianoni békével – mondta Gerő András.
A kiállítás megnyitását követően A régi világ utolsó uralkodója – Ferenc József emlékezete címmel a Várkert Bazár rendezvénytermében november 28-án nemzetközi konferenciát tartanak, amelyet Balog Zoltán miniszter nyit meg.
Ezen a napon az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly mellszobrát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatja fel Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet társaságában.

Forrás: MTI

(Bánrévi Lili)

 

hírdetés
hírdetés