Idén is bemutatják a Lux-díjra jelölt három döntős filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban: Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című alkotását november 16. és 18. között láthatja Budapesten a közönség.

Idén is bemutatják a Lux-díjra jelölt három döntős filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban: Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című alkotását november 16. és 18. között láthatja Budapesten a közönség.

A Lux-díj az Európai Parlament tizedik évfordulóját ünneplő filmművészeti díja. Az idén versenyben lévő filmek az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül mutatják be a legkülönfélébb élethelyzeteket, az arab tavasztól egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig..

November 16-án vetítik Leyla Bouzid első nagyjátékfilmjét, a Felnyitom a szememet, amely egy fiatal lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának már csaknem vége, amikor a 18 éves makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére beáll egy politikailag elkötelezett rockegyüttesbe. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben szemben találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel. A film a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol az Europa Cinemas különdíját nyerte el. A tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült alkotás Tunézia Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film díjára.

November 17-én láthatja a közönség Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített, egész estés, Életem cukkiniként című filmjét. A megható történet egy kilencéves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt. A fiú árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. Nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével új életet kezd. A Cannes-ban debütált, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban a fődíjat és közönségdíjat is elnyerő svájci-francia koprodukció Svájc Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Maren Ade harmadik játékfilmjét, a Toni Erdmannt november 18-án vetítik. A film tragikomikus története napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A csak a karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését mutatja be. Az alkotás az idei cannes-i filmfesztiválon nagy sikerrel szerepelt, de elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is. Ez a film is versenybe száll a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért, Németország nevezettjeként.

Az idei versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án kerekasztal-beszélgetést is tartanak az Uránia Kávéházban Elszakadás – Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.

A Lux-díj nyertes alkotását november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni. A közönség a www.luxprize.eu honlapon szavazhat is. A szavazók közül a legszerencsésebb részt vehet a jövő évi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Lux-díjat minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szól. Az elismeréssel az Európai Parlament célja – az európai filmek népszerűsítése mellett -, hogy a döntős alkotásokat minden európai országba eljutassa és mindenki számára elérhetővé tegye 24 nyelven feliratozva.

hírdetés
hírdetés