Az Oxford University Press brit kiadó Shakespeare társszerzőjeként ismerte el Christopher Marlowe-t a hamarosan megjelenő The New Oxford Shakespeare című gyűjteményben, amely Shakespeare összes ismert munkáját tartalmazza.

A mostani az első alkalom, hogy hivatalosan is elismerték Shakespeare társszerzőjeként. A két drámaíró együtt fog szerepelni a VI. Henrik trilógia nyitólapján.

A The New Oxford Shakespeare című gyűjtemény egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredménye, akik szerint a bárd sokkal többet dolgozott együtt más drámaírókkal, mint azt eddig gondolták. Eredményeik szerint Shakespeare 44 darabjából 17 társszerzők bevonásával született.
A kutatás során a szakemberek hagyományos szövegelemzést végeztek, valamint számítógépes módszert is használtak a szövegek tanulmányozására.

Gary Taylor, a gyűjtemény egyik szerkesztője szerint egyértelműen sikerült kimutatniuk Marlowe kézjegyét a VI. Henrik király három részében. Mint hangsúlyozta: immár biztosak lehetünk abban, hogy nem csupán hatottak egymásra, hanem együtt is View Instagram dolgoztak. A riválisok néha együttműködnek.

Carol Rutter, az angliai Warwicki Egyetem professzora szerint Shakespeare valóban sokféle emberrel dolgozhatott együtt, de hogy Marlowe egyike volt ezeknek, azt erősen kétli.
– Ennek az az oka, hogy amikor ezek a darabok születtek, Marlowe volt a színdarabírás nagymestere. Miért akart volna egy jelentéktelen színésszel dolgozni? – jegyezte meg a szakértő, aki szerint Shakespeare sokkal inkább más színészekkel működhetett együtt, akiknek viszont Marlowe írói stílusa visszhangozhatott a fejében.

Post expires at 5:41de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés