Az első világháborúban részt vevő országok vezetőit, mások mellett Ferenc Józsefet, II. Vilmos német császárt, V. György angol királyt és Tisza István miniszterelnököt mutatja be a Várkert Bazárban látható világháborús kiállításnak A háború urai címmel megnyílt második része.

Az első világháborúban részt vevő országok vezetőit, mások mellett Ferenc Józsefet, II. Vilmos német császárt, V. György angol királyt és Tisza István miniszterelnököt mutatja be a Várkert Bazárban látható világháborús kiállításnak A háború urai címmel megnyílt második része.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából, a XX. Század Intézet szakmai szervezésében megvalósuló tárlat főkurátora Schmidt Mária, kurátorai Gerő András és Tallai Gábor történészek.

Gerő András a kiállítás szerdai sajtóvezetésén elmondta: az Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918 című első rész általános képet ad az első világháborúról, a lövészárkok világáról, a hátországról, a most ehhez csatlakozó kiállítás pedig az első világháborúban részt vevő országok tizennégy fontosabb vezetőjét mutatja be.

A történész kiemelte, hogy a tárlat elsősorban a magyar és európai közönség számára fontos államférfiak portréját rajzolja fel, így felbukkan például I. Péter szerb király, I. Ferdinánd román király és III. Viktor Emánuel, Olaszország királya, a tengerentúli országok vezetői közül Woodrow Wilson, az Egyesült Államok elnöke tűnik fel a Várkert Bazár termeiben.

Az I. világháborúba torkolló, Szerbia elleni hadüzenetet aláíró Ferenc József kiemelt szerepet kap a kiállításban, az osztrák-magyar uralkodó mellett azonban feltűnik felesége, Erzsébet; fiuk, Rudolf, aki öngyilkosságot követett el; valamint a Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd trónörökös is.

Gerő András hangsúlyozta: a tárlat nem hosszú falszövegekkel, személyes tárgyak tömegével mutatja be “a háború urait”, hanem inkább az erős vizualitás, az impressziók révén szólítja meg a közönséget. Ferenc Ferdinánd termének uralkodó vizuális elemei például a trónörökös vadászszenvedélyét idézik meg: egyes források szerint a koronaherceg 300 ezernél is több állatot ejtett el élete során – emlékeztetett a történész.

Gerő András szerint az első világháború történetét Tisza István nélkül nem lehetne bemutatni: az 1917-ig hivatalban maradt miniszterelnök neve a korban egybeforrt a háborúval, és a geszti gróf lett az őszirózsás forradalom egyetlen áldozata is. Az installáció mégsem egy háborús momentumot idéz fel, hanem Tisza István és Károlyi Mihály nevezetes párbaját.

A kiállítás közepén kapott helyet “a háború urainak asztala”, ahol ellenségek és szövetségesek egymás mellett ülnek a korabeli Európa térképe fölött.

Noha 1914-ben még ez a tucatnyi ember uralta a világot, a háború végére radikálisan új korszak köszöntött be – idézte fel Gerő András, hozzátéve: az első világháború lezárása és a Párizs-környéki békék a jövőre nyíló, harmadik kiállítási egység témái lesznek.

Az Új világ született és A háború urai című tárlatok keddtől közös jeggyel látogathatók a Várkert Bazár Déli palotájában.

hírdetés
hírdetés