Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a FIFA elnöke már a 2018-as oroszországi világbajnokságon alkalmazná a videóbírót.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a FIFA elnöke már a 2018-as oroszországi világbajnokságon alkalmazná a videóbírót.
A sportvezető hangsúlyozta, azért örülne a videós visszajátszás alkalmazásának, mert a rendszer hatékonyan segíti a játékvezetőket, hogy elkerüljék a súlyos hibákat a mérkőzések során.

Ötven éve beszélünk róla, és most már teszteljük is – emlékeztetett Infantino, aki szerint a decemberi klubvilágbajnokság és a jövő évi Konföderációs Kupa is remek alkalom lesz a videóbíró kipróbálására.

Az első eredmények pozitívak, és igazán remélem, hogy 2018-ban képesek leszünk segíteni a játékvezetőket ezzel.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) március elején kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a technológia igénybe vételére. Ausztráliában, Brazíliában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában és az Egyesült Államokban már kísérleteznek vele.
A FIFA első embere arról is beszélt, hogy szeretné, ha 2026-ra 48 csapatosra bővítenék a világbajnokság mezőnyét.

Az első kérdés az, kell-e egyáltalán a bővítés, ha pedig a válasz igen, akkor lehet elgondolkozni azon, hogy az általam eredetileg javasolt 40 vagy 48 csapattal rendezzük meg a világbajnokságokat. Meg fogjuk vizsgálni, melyik a jobb megoldás – tette hozzá Infantino.

A videóbíró bevezetéséről, valamint a vb-létszám esetleges bővítéséről a FIFA Tanács következő, januári kongresszusán dönthetnek.

hírdetés
hírdetés