A magyar női kosárlabda-válogatott 68-49-re nyert a szlovák csapat ellen Pöstyénben az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában, ezzel pedig csoportelsőként kijutottunk a jövő évi Eb-re.

A magyar női kosárlabda-válogatott 68-49-re nyert a szlovák csapat ellen Pöstyénben az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában, ezzel pedig csoportelsőként kijutottunk a jövő évi Eb-re.

Az eddigi öt forduló során Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese négy meccset megnyert, egyet – Izlandon – pedig elvesztett, és csak rosszabb kosárkülönbséggel szorult a szintén 4/1-es győzelmi mérleggel álló szlovákok mögé a második helyre. Legutóbb, szombaton a gárda 68-44-re legyőzte a portugálokat Pécsett. A magyar csapat február 20-án – ugyancsak Pécsett – 65-64-re verte a szlovákokat, az akkor 27 pontot szóró Alexandria Quigleyt a keretben a két hete honosított amerikai Vandersloot Courtney váltotta, aki szombaton 9 ponttal mutatkozott be.

A magyarok szerdán annak a tudatában léptek pályára Pöstyénben, hogy ha nyernek, akkor csoportgyőztesként biztosan kijutnak a jövő júniusban Csehországban sorra kerülő kontinenstornára. Vereség esetén pedig számolgatni kellett volna.

A szlovákokkal szemben legutóbb 2008-ban alulmaradt magyarok a napokban Salamancából Törökországba szerződött Krivacsevics Tijána révén 16-6-ra elhúztak. A második negyedben 3 és fél percen át csak összesen 2 pont született, aztán a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia – aki bekerült az előző forduló álomcsapatába – büntetőivel nemsokára 11-25 állt a nagyórán. A magyarok már 19 pontra is megléptek, a nagyszünetben 19-34 volt az állás, Krivacsevics pedig a mezőny legjobbjaként 10 pontnál tartott.

Fordulás után a vendégek magabiztosan őrizték előnyüket, Vandersloot mellé Licskai Zsófia is feljavult, az utolsó játékrész 37-51-ről indult. Ebben a hitehagyottan küzdő szlovákok ismét 20 pontos hátrányba kerültek, ezzel pedig megpecsételődött a sorsuk. A magyarok csoportelsőként kijutottak az Eb-re, a szlovákok részvétele egyelőre kérdéses.

A Svitek-gárda tavaly júniusban a 14-20. helyen zárta a magyar-román közös rendezésű Eb-t.
Az állás: 1. Magyarország 11 pont/6 mérkőzés, 2. Szlovákia 10/6, 3. Portugália 6/5 (239-311), 4. Izland 6/5 (288-375)

hírdetés
hírdetés