Sikerült a címvéő magyar olimpiai bajnoknak bejutni a kalapácsvetés döntőjébe. Pars megcsínálta, de lehetetlennek tűnt mindez, hisz műtötték, sérült is volt az olimpia elöt is, azaz minden rossz összejött neki.

Sikerült a címvéő magyar olimpiai bajnoknak bejutni a kalapácsvetés döntőjébe. Pars megcsínálta, de lehetetlennek tűnt mindez, hisz műtötték, sérült is volt az olimpia elöt is, azaz minden rossz összejött neki.

A szombathelyi versenyző a selejtező második csoportjába kapott besorolást, így már az első csoport meglepő eredményeinek ismeretében léphetett dobókörbe az Olimpiai Stadionban. Ott senkinek sem sikerült megdobnia a 76,50 méteres szintet, a legjobban a hazaiak nehézatlétája, Wagner Domingos szerepelt 74,17 méterrel. Az igazi szenzációt azonban a világbajnok Pawel Fajdek szolgáltatta azzal, hogy mindössze 72 méterig jutott, s kiesett. A lengyel dobó a szám kimagasló favoritjaként érkezett Rióba, az idei világranglistát 81,87 méterrel vezeti, a tíz legnagyobb dobás az övé.

Pars Krisztián sem épp csúcsformában várhatta a kezdést, bár idei legjobbja 77,38 méter, ám tavaszi műtétje óta még nem került 74 méter fölé. Amint edzője, Németh Zsolt elmondta, szokatlan lesz a kétszeres Európa-bajnok versenyző számára, hogy komolyan meg kell küzdenie a fináléba kerülésért. A tűző napsütésben a 34 éves atléta 73,54 méterrel nyitott, majd javított, s a 75,49-cel már biztos volt a döntőbe jutása. Harmadik kísérletét így nem használta ki. Összesítésben a negyedik helyen került a fináléba.

Pars csoportjában dobott régi ismerőse és korábbi nagy riválisa, Ivan Tyihon. A háromszoros világbajnok 2008-ban, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. Négy évvel ezelőtt, Londonban Tyihon az utolsó pillanatban lekerült a rajtlistáról, miután 2004-es mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Ezért megfosztották az athéni játékokon szerzett ezüstjétől, s Pars az ötödikről a negyedik helyre jött fel.

A 40 éves Tyihon Rióban éremesélyesnek számít, mivel Fajdeken kívül idén csak ő teljesített 80 méter fölött (80,04). A selejtezőben elsőre túldobta a szintet (76,51 m). A legjobb eredmény viszont a vb-bronzérmes lengyel Wojciech Nowickié volt (77,64 m).

Ebben az évben egy versenyre készültünk, ez az olimpia. A selejtezőben a 75 méter körüli szintet akartam hozni, hogy be tudjak kerülni a döntőbe, hogy mi lesz ezután, fogalmam sincsen – nyilatkozott Pars Krisztián.

hírdetés
hírdetés